Siirry sisältöön

Vain pahaa unta

WSOY 2013
Aino ja Ville Tietäväinen
GENRE
Sarjakuva
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Houkuttelijakasvi, kolmisilmäinen tonttu, hirveä hyökyaalto,tulipalo,jättiläispupu...Kaikki nämä kauheudetja paljon muutalöytyvät teoksesta Vain pahaa unta, joka on sarjakuvamainen kuvakirja pienen tytön painajaisista. Kirja on Aino ja Ville Tietäväisen, isän ja tyttären,vuoropuheluna syntynyt teos pahoista unista, niiden jakamisesta ja kertomisen lohdullisuudesta. Kirjan tarinat ovat hurjia ja koskettavia. Kuvitus ja huikean hienotaitto tekevätkirjasta erityisen komean.

Kenelle? kaikilleyli 5-vuotiaille,jotkaovat joskus nähneet pahaa untatai pelkäävät näkevänsä. Lapsille ja heidän vanhemmilleen, jotka ovat heränneet keskellä yötä, pitäneet kainalossa, peitelleet ja lohduttaneet.

UNIA

Näin inhottavaa unta, jossa olin kotona. Siellä oli äiti ja joku minua pienempi outo otus. Sillä oli punainen hattu, vihreä paita ja harmaat housut – ihan kuin tonttu ilman paitaa. Ai niin, oli sillä myös kolme silmää.
Otus söi omenasoosiaja silppusi sipulia. Se tunki sipulisilppua silmiini tai ainakin lähelle silmiä niin että itketti.
Sitten se yritti kaataa omenahilloa minun päälle! Sellaista hilloa, jota saa kaupasta ja jota meillä on kotona ollut.
Tähän heräsin, enkä halua että uni jatkuu ensi yönä. (s. 22–23.)

Lue Ainon unia kirjasta Vain pahaa unta. Keksi tai kirjaa samaan tapaan ylös omia uniasi:

A) Listaa paperille seuraavat 8 asiaa:
-esine, joka sinulla on miltei aina mukanasi
-pelottava paikka
-lempihedelmäsi
-eläin, joka kiehtoo sinua
-esine, jolla on taipumus joutua hukkaan
-lempipaikkasi
-jokin pelottava olento, eläin tai henkilö

B) Valitse jokin listaamasi asia unesi nimeksi. Esim. Sormus. Uni nro 1

C) Kirjoita uni –tai miksei useampiakin seuraavan kaavan avulla:
1. ALOITUS: Millainen uni on kyseessä? Näin kamalaa unta.
2. TAPAHTUMA: Millainen unesi nimessä mainittu asia on? Mitä sille tapahtuu, tai mitä se tekee? Sormukseni tipahti vessanpönttöön.
3. TOIMINTA: Mitä unennäkijä tekee, tai mitä hänelle tapahtuu? Sukelsin perään ja tunsin hukkuvani.
4. HERÄÄMINEN: Mitä tapahtuu, kun unennäkijä herää? Sitten heräsin, ja peitto oli kietoutunut kaulani ympärille.

UNIENSELITYKSIÄ

Uni nro 3. Aitaus (4-v.). Näintaas pahaa unta. Meitä oli kaksi heppaa aitauksessa...tai siis välillä olin minä. Aita oli tulessa. Aina kun katsoin aitaa, olin heppa, enkä voinut tehdä mitään! (s. 10–11.)

Vain pahaa unta-teoksen aukeamilla unikuvienseassa kulkee unienselitystekstejä, joiden lähdeteokset mainitaan kirjan lopussa. Aitaus-unen taustalla on unienselityskirjasta katkelma, jossa selitetään aita-sana. Unienselittämisessä on yleensä kyse siitä,että unet kertovat meille jotain tärkeää valvemaailmastamme. Unissa esiintyviäasioita voi tulkitakulttuurimmeyleisten symbolien kautta. Kertokaa ja/tai kirjoittakaa viikon tai vaikkapa kuukauden ajan unipäiväkirjaa. Poimikaa unistayksittäisiä sanoja,substantiiveja ja verbejä. Tutkikaa unienselityskirjoista, vaikkapa Vain pahaa unta-kirjassa mainituista,sanojen selityksiä. Kokeilkaa selittää omia ja toistenne unia. Kaikille sanoille ei varmasti löydy selityksiä, mutta keksikää niitä itse.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat