Valvegalleriaan avautuu koko festivaalin ajaksi Kollektivet-näyttely, joka esittelee kattauksen parhaita suomalaisia kuvitustaitelijoita sekä heidän monipuolisia teoksiaan. Linda Bondestam, Jenni Erkintalo, Lena Frölander-Ulf, Edith Hammar, Maija Hurme, Erika Kallasmaa, Jenny Lucander, Laura Merz, Sanna Pelliccioni ja Maria Sann kutsuvat näyttelyvieraat leikkisään, ajatuksia herättävään ja osallistavaan kuvakirjataiteen maailmaan, joka ei välttele vaikeita aiheita eikä luovu toivosta. Useat näyttelyn taiteilijoista ovat voittaneet palkintoja sekä Suomessa että maailmalla.
”Olemme todella iloisia, että Kollektivet-tiimi halusi aloittaa näyttelynsä kiertueen juuri Oulusta ja Lumotuista sanoista”, festivaalin taiteelliset johtajat Anna Anttonen ja Kati Inkala kertovat.
”Kuvakirja on taideteos, joka tuo kauneutta arkeen mutta ottaa myös kantaa ja nostaa esiin aiheita, joista voi olla vaikea puhua arjen keskellä. Kuvat ja tarinat jäävät ihmisten mieleen, ja kuvakirjat yhdistävät perheitä ja sukupolvia.”
Iso osa ohjelmasta on yleisölle maksutonta
Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot avataan lauantaina 26.4. vapaapääsyisellä koko perheen Sanakarnevaalilla, jota vietetään ravintola Valveen Paljetissa sekä Valvegalleriassa klo 15–17. Karnevaalipäivä on täynnä taidetta ja tekemistä – mukana on muun muassa vuoden kuvittaja Jenni Erkintalo, jonka oma kuvitusnäyttely myös avautuu Valveen Paljetin tiloihin.
Yksi odotetuista ja suosituimmista sisällöistä on festivaalin tarjoamat maksuttomat opastetut kierrokset ja työpajat Valvegallerian näyttelyssä. Kierroksia järjestetään tänä vuonna pitkälti toista sataa 29.4.–28.5., ja ne ovat avoimia varhaiskasvatusryhmille, kouluille, oppilaitoksille, ikäihmisille, erityisryhmille ja kaikenlaisille muillekin porukoille. Työpajat ovat festivaalin tapa tarjota lapsille ja nuorille yhdenvertaisia ja saavutettavia taidekokemuksia:
”Taide ja taidekasvatus ovat tärkeä osa lasten ja nuorten kasvua ja osallisuuden sekä yhteisöllisyyden kokemista, ja oikeus osallistua niihin on keskeisiä tasa-arvoa vahvistavia tekijöitä. Siksi yhteistyö koulujen, varhaiskasvatusyksiköiden ja oppilaitosten kanssa on tärkeää”, Anttonen ja Inkala sanovat.
Festivaalin näyttelyihin on vapaa pääsy, ja iso osa muustakin ohjelmasta on maksutonta. Koko ohjelmistoon voit tutustua sivulla lumotutsanat.fi tai painetussa käsiohjelmassa, joka on jaossa muun muassa kulttuuritalo Valveella. Tervetuloa mukaan!