24.09.2019 Lasten kulttuurikaupunki Oululta koottua tietoa kulttuuritapahtumista lapsiperheille

Lasten kulttuurikaupunki Oulu -kokonaisuuden kautta välitetään koottua tietoa kulttuuritapahtumista lapsiperheille. Tänä syksynä perheitä tavoitellaan yhteistyössä varhaiskasvatusyksiköiden kanssa, ja kampanja näkyy myös katujen varsilla.

Oulu on lasten kulttuurikaupunki: kaupungissa on jokaisena viikonloppuna kulttuuritekemistä lapsiperheille. Loppuvuoden tarjontaa on koottu Lasten kulttuurikaupunki Oulun kausiesitteeseen, joka on julkaistu tuttuun tapaan printtinä ja jota on jaossa mm. kaupungin kulttuurilaitoksissa sekä kirjastoissa. Esitteessä on keskiössä viikonlopputakuun tapahtumapoiminnat. Kattavammin ajankohtaisia tapahtumia ja toimintaa nostetaan esiin Lasten kulttuurikaupunki Oulun Facebookissa www.facebook.com/lastenkulttuurioulu.

Tänä syksynä julisteita ja esitteitä postitetaan myös varhaiskasvatuksen kulttuurivastaavien kautta päiväkoteihin ympäri Oulua. Lisäksi asiasta muistutetaan näyttävästi kaupunki-ilmoitustauluilla.

– Kun suunnittelimme tätä kokonaisuutta, kuulimme perheitä ja pienten lasten vanhempia. Printtiesite on helppo napata mukaan, ja se muistuttaa myös sähköisistä viestintäkanavista, joissa tietoa on esillä monipuolisesti ja ennen kaikkea kootusti. Se oli selkeä toive suurella osalla vastaajista, lastenkulttuuripäällikkö Katri Tenetz kertoo.

– Tavoitteenamme on kertoa tapahtumista suoraan lapsille ja perheille, ja siksi pyrimme näkymään siellä, missä he liikkuvat. Toivomme että yhä useampi lapsi ja perhe löytää kulttuurikokemusten pariin. Samalla toki tarjoamme näkyvyyttä sille laajalle joukolle kulttuuri- ja taidetoimijoita, joiden kanssa yhdessä tämä kokonaisuus rakentuu, Tenetz lisää.

Lisätietoa Lasten kulttuurikaupunki Oulu -kokonaisuudesta sekä loppuvuoden viikonloppupoiminnoista löytyy verkkosivuilta www.lastenkulttuurioulu.fi.
Tapahtumapoiminnoissa on mukana niin monipuolisia esityksiä, tapahtuma- ja teemapäiviä kuin festivaalejakin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja monet niistä myös maksuttomia. Tapahtumapoimintojen lisäksi www- ja Facebook-sivuilta löytyy vinkkejä oululaisista lastenkulttuurin käyntikohteista, toimijoista sekä taiteen ja kulttuurin harrastusmahdollisuuksista.
Kokonaisuutta koordinoidaan kulttuuritalo Valveella.

20.09.2019 Mediakasvatuksellisen Luova luokka -seminaarin 20.–21.11. pääosassa pelit ja elokuva

Luova luokka -seminaari 2019 järjestetään ke 20.11. – to 21.11. Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Maksuton seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen, ja sen työpajoissa on mahdollisuus päästä itse kokeilemaan päivien teemoihin liittyviä sisältöjä. Kaksipäiväinen seminaari järjestetään samalla viikolla kuin Oulun kansainvälisen lasten- ja nuorten elokuvien festivaali. Ilmoittautuminen on avoinna osoitteessa: www.kulttuurivalve.fi/luovaluokka.

Ensimmäisen seminaaripäivän teemana on pelikasvatus. Päivän teemaan johdattaa kasvatustieteen tohtori ja lastentarhanopettaja Pekka Mertala. Ajankohtaisesta e-urheilusta ilmiönä, harrastuksena ja ammattina on puhumassa Tommi Ranta-Eskola. Entä mitä opetuksen pelillistäminen ja pelillisyys ovat ja mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat? Tähän vastauksia antaa Arabian peruskoulun asiantuntijaopettaja Tomi Tolonen. Pelipäivän työpajoissa pääsee mm. kokeilemaan pakohuonepelin järjestämistä kirjastoon, aarteenryöstöpelin tekemistä Legon robottisetillä ja Minecraft-pelaamisen yhdistämistä opetukseen.

Toisen seminaaripäivän teemana on mediakasvatus erityisesti elokuvan näkökulmasta. Liikkuvaa kuvaa tarkastellaan tutkimisen, kokemisen ja tekemisen kautta. Ääneen pääsevät Christa Prusskij AV-arkista, joka kertoo kuinka media- ja videotaidetta voi käyttää kasvatustyössä, sekä Valveen elokuvakoulun tuottaja Tommi Nevala. Hän esittelee liikkuvan kuvan erilaisia käyttötapoja, joita on sovellettavissa eri kohderyhmille opetukseen, nuorisotyöhön ja kirjastoille. Päivän ohjelmassa kuullaan myös tekijöitä: uuden Muumilaakso-sarjan tekijät Ida Immonen ja Valtteri Heinonen vievät seminaariyleisön taianomaiselle matkalle Muumilaaksoon, ja Valveen elokuvakoulun nuoret elokuvantekijät kertovat, miksi he tekevät elokuvia ja millaista on harrastaa elokuvien tekemistä. Elokuvapäivän työpajoissa pääsee tekemään itse animaatioelokuvaa, elokuvailluusioita sekä tutustumaan mm. sukupuolen ja kehon moninaisuuteen. Lisäksi seminaariväellä on mahdollisuus osallistua Suomen Oscar-ehdokkaan Hölmö nuori sydän -elokuvan näytökseen. Näytöksen yhteydessä käsikirjoittaja Kirsikka Saari kertoo, miten teki romaanistaan elokuvakäsikirjoituksen Selma Vilhusen ohjaamaan elokuvaan.

Luova luokka -seminaari: Mitä kuuluu mediakasvatus? 
ke 20.11. Pelikasvatuksen monet kasvot
to 21.11. Elokuva osana mediakasvatusta. Tutkitaan. Koetaan. Tehdään.

Paikka: Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan Sali

Tilaisuus on maksuton 
Aamupäivän luennot striimataan livenä

Ohjelma ja ilmoittautuminen: www.kulttuurivalve.fi/luovaluokka

 

Luova luokka -seminaarin järjestämisessä ovat mukana Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunginkirjasto, Valveen elokuvakoulu, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali, Mediakasvatuskeskus Metka ry ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

18.09.2019 Elokuvaviikko 30.9.–4.10. tuo elämyksiä opetukseen

Koulujen elokuvaviikko tuo kouluihin elokuvaelämyksiä ja tekemistä elokuvataiteen parissa 30.9.–4.10.2019. Valtakunnallinen, perusasteen kouluille suunnattu elokuvan teemaviikko järjestetään jo viidettä kertaa, ja sitä koordinoi Valveen elokuvakoulu. Teemaviikon tavoitteena on vakiintua osaksi koulujen arkea toteuttaen samalla jokaisen Suomen perusasteen koululaisen oikeutta saada laadukasta elokuvakasvatusta.

Enemmän elokuvia kuin koskaan!

Elokuvaviikolla tarjotaan vuosittain verkon kautta kouluille maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera.

Tänä vuonna kotimaisten klassikoiden ohella mukana on myös eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia. Alakoululaisille esitetään lämminhenkinen Raparperimehua (Mark de Cloe, Alankomaat 2014). Yläkoululaiset pääsevät näkemään koulukiusaamista käsittelevän elokuvan Kaduttaako? (Dave Schram, Alankomaat 2013). Ensimmäistä kertaa elokuvaviikolla on katsottavissa myös lyhytelokuvia. Mukana ovat yläkouluille suunnatut Pientä valoa (Alan Gomis, Ranska 2002) ja Koulut alkavat (Jacques Rozier, Ranska 1955).

Parrasvaloihin pääsevät myös mestarilliset lasten ja nuorten tekemät lyhytelokuvat! Elokuvaviikolle on koostettu erityisesti alakouluille suunnattu kuudesta elokuvahelmestä koostuva sarja. Oppimateriaalien ohella nähtävillä ovat myös tekijöiden terveiset videomuodossa.

Kaikki elokuvat ja oppimateriaalit löytyvät www.elokuvaviikko.fi sivujen kautta. Osa elokuvista on katsottavissa vain elokuvaviikon ajan 30.9.–4.10.2019.

Tutkitaan, koetaan, tehdään

Elokuvaviikon sivustolta löytyvät toiminnalliset tehtävät ja ohjeet omien elokuvien tekemiseen tarjoavat kokonaisvaltaisen mahdollisuuden tutustua elokuvaan taiteena, kulttuurina ja kielenä. Elokuvaviikko haastaakin kaikki koululuokat kuvaamaan tänä vuonna omia elokuvia! Valmiin mestariteoksen voi lähettää Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä järjestettävään valtakunnalliseen Oskari-kilpailuun.

Viikon vastuuorganisaatio on oululainen Valveen elokuvakoulu. Yhteistyökumppaneina toimivat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Koulukino ry, IhmeFilmi ry ja CinEd-hanke sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hanketta rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Katso tiedote videomuodossa: https://bit.ly/2k5LBXg
Tiedote on luettavissa myös verkon kautta täällä: http://www.elokuvaviikko.fi/ajankohtaista/