08.09.2014-09.09.2014
Ilmaisia Valoa Oulu! –lyhtytyöpajoja 8. ja 9.9. Valveella!

Vuonna 2013 uuden Oulun juhlavuosi ja Valosta vetovoimaa –hanke tarjosivat lyhtytyöpajoja kouluille ja muille yhteisöille. Tänä vuonna Valoa Oulu! –festivaali jatkaa samoilla linjoilla ja tarjoaa uutta tietotaitoa englantilaisen paju-/paperilyhtyperinteen muodossa.

Opettajille, kerho-ohjaajille ja muille kiinnostuneille järjestetään lyhtytyöpajoja syksyn aikana. Työpajoihin osallistuvien opettajien toivotaan rakentavan lyhtyjä oppilaittensa kanssa. Työpajaan osallistuville ja projektiin sitoutuville luokanopettajille kustannetaan luokissa toteutettaviin työpajoihin tarvittava materiaali ja opetusmateriaali. Lyhdyt noudetaan luokista erikseen sovittavana ajankohtana ja installoidaan Valoa Oulu! –festivaaleille yhteiseksi, isoksi taideteokseksi marraskuussa 2014. Halukkaat luokat voivat osallistua myös lyhtykulkueeseen perjantaina 21.11.

Lyhtytyöpajoissa opetellaan valmistamaan ulos tulevia ja/tai kulkueessa kannettavia lyhtyjä. Kullekin oppilasikäryhmälle löytyy osaamistasoa vastaava lyhty; pajoihin osallistuvat opettajat voivat siis olla luokanopettajia tai taito- ja taideaineiden aineenopettajia. Työpajat ohjaa Hanne Horte.

Paras lyhtymalli pienemmille lapsille on pyramidin mallinen lyhty, mikä antaa tarpeeksi haastetta myös aikuisille ensikertalaisille. Toisena mallina voisi olla vähän vanhemmille lapsille yksinkertaisen talon muotoinen lyhty. Materiaaleina lyhdyissä käytetään silkkipaperia, ohuita pajukeppejä, maalarinteippiä, rautalankaa, PVA liimaa, tyhjiä pilttipurkkeja, savea ja tavallisia halpoja kynttilöitä tai vaihtoehtoisena valonlähteenä led-valoja. Installoitaessa valonlähteinä käytetään verkkovirtaan liitettäviä, ulkosuojattuja roikkavalaisimia.

Kulttuuritalo Valveen Konstilassa järjestetään avoimia pajoja opettajille ja kerho-ohjaajille 8. ja 9.9. klo 13-16. Sisältö on molemmissa sama, mutta toki molempiin päiviinkin voi osallistua. Katso opettajien koulutuskalenterista myös muut opettajille tarjottavat lyhtytyöpajat!

Taustaa:

Lyhtytraditio sai alkunsa Englannissa 1960-luvun lopulla Welfare State International – yhteisötaideryhmän johdolla. Ryhmä järjesti suuria ulkoilmaesityksiä aktivoiden erilaiset paikalliset tahot mukaan esityksiin. Yksi aspekti näissä esityksissä oli usein lyhtytyöpajat, missä paikalliset tekivät itse lyhdyt ja osallistuivat lyhtyparaatiin, mikä oli osa isompaa kokonaisuutta. Welfare State toimi inspiraation lähteenä monille nykyään Britanniassa toimivalle yhteisöteatteriryhmälle ja tämä rituaaliteatterin muoto on levinnyt monien tunnettujen ryhmien avulla eri osiin Englantia.

Nykyään suomessa asuva brittiläinen näytelmäkirjailija ja ohjaaja Julian Garner osallistui opiskeluaikanaan Welfare State -ryhmän projekteihin mm. vetämällä nuorille teatterityöpajoja. Hän perusti yhdessä vaimonsa Hanne Horten kanssa yhteisötaideryhmä CulturaMobilan 2004 ja toi lyhtytradition suomeen. Horte ja Garner ovat vetäneet yhdessä ja erikseen lukuisia lyhtytyöpajoja eri paikkakunnilla Suomessa.

Hanne Horte on koulutukseltaan kuvataiteiden maisteri sekä lavastaja/puvustaja. Hän opiskeli Kuvataideakatemian jälkeen lavastajaksi/puvustajaksi Englannissa ja on toiminut vuoron perään teatterin ja kuvataiteen projekteissa. Hän on lavastanut ja puvustanut laitosteattereihin mm. Svenska teaterniin, kokeellisiin musiikki ja taiderajoja rikkoviin esityksiin, sekä isoihin ulkoilmaspektaakkeleihin. Horte on myös osallistunut kuvataidenäyttelyihin, ympäristötaideprojekteihin ja kuratoinut itse näyttelyitä.

Valoa Oulu! –valofestivaali on Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalveluiden Tapahtumat, kumppanuudet ja kaupunkikulttuuri -tiimin toteuttama koko perheen ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Teokset, ohjelma ja yhteistyökumppanit julkaistaan lokakuun alussa.

Ilmoittautumiset Opettajien koulutuskalenterin kautta tai: anna.lanas@annalanas.fi

Lisätietoja koulutuksesta: anna.lanas@annalanas.fi Kullekin kurssille voidaan ottaa 15 osallistujaa.

Vetäjä: Hanne Horte

Peruutukset: anna.lanas@annalanas.fi