15.08.2019
Ylimuonion Urheiluteatteri: EI KYYNELTÄKÄÄN VIRRANNUT
Valvenäyttämö

Oulun Taideiden Yö 15.8.2019:


Ylimuonion Urheiluteatteri

EI KYYNELTÄKÄÄN VIRRANNUT

Ei kyyneltäkään virrannut kertoo vuonna 1943 maanpetturina teloitetun Martta Johanna Koskisen tarinan. Lavalla kulkee limittäin kaksi kertomusta. Yhtäältä seurataan Martan matkaa kommunistiseksi vastarintataistelijaksi, toinen tarina seuraa hänen viimeisiä elinpäiviään vankilassa.

Martta Koskisen tarina on väkevä ihmisoikeuskertomus vuosien takaa, silti äärimmäisen ajankohtainen tässä muurien ja epäluulon ajassa. Näytelmä pohjautuu tositapahtumiin mutta on työryhmän tulkintaa. Rankkaa aihetta käsitellään lempeästi, huumoriakaan unohtamatta. Esityksessä käsitellään tapahtumia, jotka eivät ole tuttuja peruskoulun historiantunneilta. Sotien aikainen Suomi oli syvästi jakautunut, ihmisiä teloitettiin liukuhihnalta. Vaiettua historiaa on tärkeää tuoda päivänvaloon. Ettemme unohtaisi. Ettei historia toistaisi itseään.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus: Anu Enqvist
Käsikirjoitus: Hanski Lapinoja
Rooleissa Jarkko Iisakka, Maria Kristiina, Hanski Lapinoja, Miira-Mari Manninen, Jarkko Remahl, Tommi Saha

Näytelmän kantaesitys oli Enontekiön Yli-Kyrössä 13.7.2018. Tämän jälkeen esitys on kiertänyt Luoteis-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Esitys osallistui Mikkelin Työväennäyttämöpäiville tammikuussa 2019. Oulun Taiteiden Yön jälkeen esitys nähdään Jyväskylän Harrastajateatterikesässä su 18.8.

 

Aika: to 15.8. klo 18

Paikka: Valvenäyttämö

Kesto: 1h

Ikäsuositus: 15+

Liput: 10 € Valveen lippumyymälä ja www.ticketmaster.fi