18.08.2018
Ylimuonion Urheiluteatteri: EI KYYNELTÄKÄÄN VIRRANNUT
Valvenäyttämö

Vierailuesitys Valvenäyttämöllä:

Ylimuonion Urheiluteatteri:

EI KYYNELTÄKÄÄN VIRRANNUT

Ei kyyneltäkään virrannut- näytelmä kertoo vuonna 1943 maanpetturina teloitetun Martta Johanna Koskisen tarinan. Lavalla kulkee limittäin kaksi kertomusta. Yhtäältä seurataan Martan matkaa kommunistiseksi vastarintataistelijaksi, toinen tarina seuraa hänen viimeisiä elinpäiviään vankilassa.

Martta Koskisen tarina on väkevä ihmisoikeuskertomus vuosien takaa, silti äärimmäisen ajankohtainen tässä muurien ja epäluulon ajassa. Esitys ei halua syyttää eikä tarjota vain yhtä ratkaisua. Näytelmä pohjautuu tositapahtumiin mutta on työryhmän tulkintaa. Rankkaa aihetta käsitellään lempeästi, huumoriakaan unohtamatta. Esityksessä käsitellään tapahtumia, jotka eivät ole tuttuja peruskoulun historiantunneilta. Sotien aikainen Suomi oli syvästi jakautunut, ihmisiä teloitettiin liukuhihnalta. Vaiettua historiaa on tärkeää tuoda päivänvaloon. Ettemme unohtaisi. Ettei historia toistaisi itseään.

Ohjaus: Anu Enqvist
Käsikirjoitus: Hanski Lapinoja
Rooleissa: Jarkko Iisakka, Maria Kristiina, Hanski Lapinoja,
Miira-Mari Manninen, Jarkko Remahl, Tommi Saha

Esitys toteutettiin kiertuemuotoisena Luoteis-Lapin alueella heinäkuun alussa. Näytelmän kantaesitys oli Enontekiön Yli-Kyrössä perjantaina 13.7. klo 18.00. Muut esitykset olivat Muoniossa, Kolarissa, Kittilässä, Torniossa ja Kemissä 16.-20.7.

Ylimuonion Urheiluteatteri on vuonna 2015 perustettu teatterialan ammattilaisista ja harrastajista koostuva vapaa kollektiivi. Ei kyyneltäkään virrannut on ryhmän ensimmäinen esitys. Esityksen valmistamista tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Aika: la 18.8. klo 15
Paikka: Valvenäyttämö
Kesto: 1h
Ikäsuositus: 15+
Liput: 10 € Valveen lippumyymälä ja www.ticketmaster.fi