30.07.2019-25.08.2019
Lea Remes: KUIN PIENI ELÄIN
Konst o. deli

Oululainen graafikko Lea Remes marssittaa esiin eläinkavalkadin näyttelyssään ”Kuin pieni eläin”.

Graafikkona kuvituksia tehnyt Remes on lähestymistavaltaan maalauksillaan tarinaa kertova taiteilija. Vesivärien kerroksellinen, maalausprosessina osin arvoituksellinen, omaa elämäänsäkin elävä tekniikka sopii hänen ilmaisuunsa tällä hetkellä parhaiten. Uutena tekotapana nähdään tussimaalauksia.

Näyttelyn akvarelli- ja tussimaalaukset peilaavat vertauskuvallisesti kunkin eläinkunnan hahmon luonteen, tekemisen ja olemisen tavan kautta ihmisenkin piirteitä. Teokset kertovat siitä, miten käyttäydymme tai puuhaamme eläimen innolla tai apinan raivolla - kuin pieni eläin.

Herkällä korvalla -akvarellin mangustit kuvaavat erityisherkän aistien pingottumista, ärsykkeiden jatkuvaa vastaanottamista. Onko tulossa myrsky tai vihollinen? Mikäpä kertoo eläimen mielenliikkeistä enemmän kuin sen häntä, joka on pääosassa tussimaalauksissa Hankaussähköä.

Monissa maalauksissa toistuu esillä-piilossateema. Teokset pyrkivät etsimään sitä, mitkä ominaisuudet hahmoissa ovat olemassa, valmiudessa ja kuinka ne tulevat ilmi eri tilanteissa.

Näkyvyys 500 m -maalauksen riikinkukko ei kainostele muotoansa. Onko olento saalistaja vai saaliseläin ja mitkä ovat sen luontaiset tarpeet ja suojakeinot? Tästä kertovat muun muassa työt Aikeita ja Mekanismi.

Tämäkin talteen -sekatekniikkatyön tarkka lintu nokkii muistojen kerrostumaa ja Siiveniskun vimma -maalauksen päiväperho tarttuu hetkeen. Tunnemme nämäkin hahmot ihmistyyppeinä.

Oululainen graafikko Lea Remes on työskennellyt sanomalehti Kalevan toimituksen graafikkona yli 20 vuotta. Graafisen suunnittelun artenomin koulutuksen käynyt Remes on viime vuosina uudistanut osaamistaan taidekurssilla Firenzessä sekä opiskelemalla informaatiografiikkaa Pamplonassa. Hän on saanut The European Newspaper Awardsin kunniamaininnan Wienissä. Limingan taidekoulu antaa hänelle lisää eväitä kuvataiteen tekemiseen.

https://www.facebook.com/learemesart/

 

Taiteilija Lea Remes on paikalla näyttelyssään torstaina 8.8. klo 12-13.

Tervetuloa!