25.05.2019-30.06.2019
Aura Saarikoski: HARMAATUTKIMUKSIA
Pohjoinen valokuvakeskus

Harmaatutkimuksia on yhtä aikaa henkilökohtainen ja ajankohtainen sekä kokemuksellinen ja käsitteellinen. Näyttelyssä katsoja kulkee huoneesta ja sumusta toiseen teosten teemojen vaihdellessa ilmasto- ja ympäristökysymyksistä mielensisäisiin tunnelmiin. Sumu peittää ja paljastaa, siihen eksyy ja sitä vasten voi tulla nähdyksi. Mielenmaisema ei ole immuuni säälle, vaan säätila ja mielentila vuotavat toisiinsa.

Näyttelyn videotriptyykissä keinotekoinen usva sekoittuu luonnon sumun kanssa. Ihminen luo teoksessa itse itselleen näköesteen ja yrittää saada säätilan ja mielentilan vastaamaan toisiaan. Teos viittaa myös ilmastonmuutokseen ja ihmisen aiheuttamiin muutoksiin luonnossa ja säätilassa.

Saarikosken teoksissa sattumaan tarttuminen ja rohkeus luottaa intuitioon ovat keskeisiä sumussa kulkemisen metodeja. Näyttelyssä esillä olevissa performanssin valokuvatallenteissa taiteilija kävelee kameraa kohti ja siitä poispäin sumun tiheimmässä kohdasta. Katsoja seisoo keskellä sumua, ja näkyvyys sekä edessä että takana kulkevaan hahmoon on epäselvä. Katsoja on lähdön ja paluun risteyksessä. Sumu onkin liikkuva elementti, joka liittyy ajankulkuun.

Aura Saarikoski (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Saarikoski valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2017 ja kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemian valokuvataiteen osastolta 2012. Sumun tematiikkaa luotaava teoskokonaisuus on ollut aiemmin esillä eri vaiheissaan ja variaatioina mm. Mäntän Kuvataideviikoilla 2014, Pariisin Suomi-instituutissa 2015, Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa 2015, Galleria Å:ssa 2016, Galleria Harmaassa 2017, Suomen Valokuvataiteen museossa 2018 ja Galleria Oksasenkatu 11:ssa 2018.

Lue lisää.

www.photonorth.fi