Daniel Nagy: Kadotetut

Valvegalleria 7. - 30.1.2011

 

Daniel Nagy (s. 1981) on Romanian Transilvaniasta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka on asunut Oulussa vuodesta 2006. Hän on opiskellut maalaustaidetta Taiteen ja muotoilun yliopistossa Cluj-Napocassa ja valmistunut sieltä maisteriksi. Aikaisemmin hän on pitänyt henkilökohtaisia näyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin kotimaassaan Romaniassa. Kadotetut on hänen ensimmäinen näyttelynsä Suomessa.

Kadotetut on ensimmäinen osa laajempaa projektia, jossa Nagy kuvaa ammatinharjoittajia keskiajalta nykypäivään - heidän asennettaan työhönsä eri aikoina erilaisissa kulttuuriympäristöissä sekä työn luonteen ja työntekijän roolin ja hänen taitojensa merkityksen muuttumista historian kulun myötä. Keskeisessä roolissa ovat marginaaliammattien harjoittajat sekä yleisempien ammattien harjoittajien marginaaliset tehtävät. Teemana on muunmuassa se, miten ihminen saavuttaa asemansa eri aikakausina riippuen hänen sosiaalisesta statuksestaan, henkilökohtaisista avuistaan, vilpittömyydestään tai kyvystään huijata ja laskelmoida.

Kadotetuissa Nagy kuvaa esimerkiksi taikureita ja taikatemppuja eri merkitysten tasolla. Viihdyttämisen lisäksi läsnä ovat muunmuassa uskonto ja kuolema. Temppujen taika on väljehtynyt ihmisten tiedon myötä: illuusio ja ilmiöt yleensä ovat aina selitettävissä tai ainakin ne pyritään selittämään. Näyttelyssä on myös muotokuvia merkittävistä edesmenneistä henkilöistä. Edustettuina ovat mm. arkkitehti, taitelilija, kuningatar, säveltäjä, tiedemies ja poliitikko, jotka on kuvattu anonyymeinä uuden identiteetin saaneina hahmoina, esimerkiksi klovnina, sairaanhoitajana tai likinäköisenä virkamiehenä.