08.09.2018-07.10.2018
Joel Karppanen: Suomalainen pastoraali
Pohjoinen valokuvakeskus

Suomalainen pastoraali on valokuvateos katoavaisuudesta ja nykyihmisen maaseudun kaipuusta. Valokuvataiteilija Joel Karppanen kuvasarja tutkii niitä jälkiä, jotka jälkiteollinen aika on maaseudulle muovannut. Tarkastelun keskiössä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kahdensadan asukkaan Karinkannan kylä. Karppanen kuvasi kylän, toisen kotipaikkansa, hiljaista elämää kahden vuoden ajan uudelleenmäärittääkseen suhteensa maaseutuun.Joel Karppanen (s. 1993) on oululaislähtöinen valokuvataiteilija. Hän on keskittynyt henkilökohtaisten ja syväluotaavien dokumentaaristen valokuvasarjojen luomiseen. Tavallisista ihmisistä kiinnostuneen Karppasen työskentely nojaa yhteiskunnallisen realismin sekä humanistisen valokuvan perinteisiin. Eurooppalaisesta elokuvasta vaikutteita imevä Karppanen pyrkii tavoittamaan teoksissaan arjen “näkymätöntä magiaa”.

 Vuonna 2017 Karppaselle myönnettiin Jouko Lehtolan säätiön Nuori sankari -palkinto sekä Burn Magazinen Emerging Photographer Fund -ehdokkuus. Talvella 2018 hän voitti Uusi kuvajournalisti -palkinnon Kuvajournalismikilpailussa.
 Karppasella on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Valokuvagalleria Hippolytessä ja Mäntän Kuvataideviikoilla. Hänen töitään löytyy yksityisistä ja julkisista kokoelmista, ja niitä on julkaistu myös kansainvälisissä lehdissä. Musta Taide -kirjasarjassa julkaistu Suomalainen pastoraali on Joel Karppasen esikoisteos.Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto on tukenut taiteilijan työskentelyä yksivuotisella apurahalla. Näyttelyn ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto ja Jouko Lehtolan säätiö.

 

http://www.photonorth.fi/