12.04.2018-13.05.2018
Marja Pirilä: Strinbergin huoneissa
Pohjoinen valokuvakeskus

Voiko pimeydestä tai ei-mistään syntyä jotakin? Mistä aine ja henki tulevat – ja voiko toinen muuttua toiseksi? Marja Pirilä on tunnettu valokuvista, joissa sisä- ja ulkotila sulautuvat toisiinsa luoden unenomaisen kolmannen todellisuuden. Camera obscura on Pirilälle väline, jolla kartoittaa elinympäristöjä ja mielenmaisemia, houkuttaa alitajuisia tunteita päivänvaloon. Pirilän näyttely Strindbergin huoneissa on kuin tribuutti camera obscura -kuvauksen perinteelle. Siinä yhdistyvät kokeellinen valokuvaus, luonnonilmiöt ja ihmisen havainnointi.

Marja Pirilä (s.1957, Rovaniemi) on erikoitusnut camera obscura-tekniikkaan 1990-luvulta lähtien. Hän on valmistunut vuonna 1986 valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja samana vuonna myös biologiksi (FM) Helsingin yliopistosta. Pirilän teoksia on ollut näyttelyissä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä Amerikassa sekä Aasiassa. Niitä on myös useissa merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Pirilälle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto (2000), ja hänen tuotannostaan on julkaistu retrospektiivinen valokuvakirja Carried by Light (2014).

 

Näyttely esitellään Kiertelemättä-kierroksella torstaina 3.5. klo 17. Kierros on kaikille avoin ja sille on vapaa pääsy.

 

www.photonorth.fi