21.03.2017-09.04.2017
Suomeni Mun
Valvegalleria

Myllytullin koulun 9. kuvataideluokkien ja kuvataiteen valinnaisaineryhmän lopputyönäyttely 21.3.-9.4.2017

Valvegalleriassa
avoinna joka päivä klo 10-20

Myllytullin koulun kuvataideluokat 9A ja 9B sekä 9. luokan kuvataiteen valinnais-ryhmäläiset ovat kolme kuukautta kestäneen lopputyöprosessin aikana tehneet kuvallisen tutkimusmatkan Suomen satavuotiseen historiaan ja pohtineet omaa identiteettiään suomalaisina. Jokainen nuori nostaakin teoksessaan esille itselleen merkityksellisiä, tunteita ja tutkimisen halua herättäviä aiheita suomalaisuuden arkipäivästä ja ytimestä. Lopputulos on oivaltavaa, ajatuksia herättävää katseltavaa.

Kuvataiteen lopputyö on mahdollisimman itsenäisesti ideoitu, suunniteltu ja toteutettu teos, joka on samalla visuaalisesti mielenkiintoinen ja haastava tekijänsä kuvallisen ilmaisun ja taidon näyte. Teoksensa oheen nuoret ovat myös työstäneet portfolio-kirjasen, jossa tekijä kuvailee sanoin, kuvin, luonnoksin ja materiaali-kokeiluin teoksensa synnyn ideointi- ja taustatyövaiheesta valmiin teoksen itse-arviointiin asti. Portfoliot avaavat teoksen ideaa, syntyprosessia ja työvaiheita näyttelyvieraille — ja näyttelyvieraat voivat myös halutessaan kirjoittaa kommenttinsa portfolioihin. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla-vuoden virallista ohjelmaa.

 

Seuraavien kysymysten ääreltä ysiluokkalaiset aloittivat kuvallisen tutkimusmatkansa suomalaisuuteen:

Mitä on olla suomalainen satavuotiaassa Suomessa? Mikä on suomalaisuuden syvin olemus? Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Mikä sinussa itsessäsi, identiteetissäsi, on suomalaisinta? Mistä meidät tunnistaa, mistä olemme ylpeitä — ja mihin olemme menossa? Mikä meitä juuri nyt liikuttaa ja puhuttaa? Onko oikeasti lottovoitto syntyä Suomeen? Miten suomalaisuus näkyy sinussa ja arkipäivässäsi? Mikä on suomalaisin asia, juttu tai toistuva tapa sinun arkipäivässäsi? Löytyykö sinun ”sielunmaisemasi” Suomesta? Minkä asian haluaisit nostaa esille 100-vuotiaan syntymäpäiväsankarin historiasta? Mikä suomalaisuudessa kolahtaa, ihmetyttää, tuntuu tärkeältä? Mikä on muistamisen ja muistuttamisen arvoista? Mitä Suomessa ja suomalaisuudessa on sinun mielestäsi vaalimisen arvoista — entä mikä kaipaa kohennusta, muutosta? Mikä suomalaisuudessa on juuri sinulle merkityksellistä ja ajatuksia herättävää? Mikä on sinun näkökulmasi suomalaisuuteen? 

Avajaiset Valvegalleriassa tiistaina 21.3.2017 klo 18.00!