09.01.2017-30.01.2017
Valokuvaaja Sergey Gorshkov: Villin luonnon ääni
Konst o. Delin näyttelytila

Osa Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa Kuusamossa vuonna 2016 esillä olleesta Sergey Gorshkovin ensimmäisestä valokuvanäyttelystä Suomessa.

Sergey Gorshkov: Villin luonnon ääni

Sergey Gorshkov on Venäjän tunnetuin ja yksi maailman arvostetuimmista luontokuvaajista. Hän on ensimmäinen National Geographiciin kiinnitetty venäläinen valokuvaaja ja voittanut maansa Vuoden luontokuvaajan tittelin kahdesti. Hän on saanut useita palkintosijoja myös maailman arvostetuimmassa luontokuvakilpailussa Wildlife Photographer of the Year. Hän on entinen metsästäjä, joka puhuu kameran kanssa tähtäilyn puolesta ja trofee-metsästystä vastaan.

Gorshkov on syntynyt vuonna 1966 Jurtyn pikkukaupungissa, joka sijaitsee Trans-Siperian rautatien varressa Itä-Siperiassa. Lapsuudenkodissa ei ollut TV:tä, vaan viihdykkeet löytyivät ulkoa luonnosta. Öljyalalla uraa tehnyt Gorshkov luopui päivätöistään 2000-luvun puolivälissä ja omistautui täysin kuvaamiselle.

Alusta asti oli selvää, että vuosia jatkuneiden kuvausmatkojen ensimmäisenä tavoitteena olisi kirja Kamtšatkan karhuista. Gorshkoville on tyypillistä paneutua aiheeseensa perusteellisesti ja pyrkiä kehittämään kuvallista ilmaisuaan, kuvaamaan toisin kuin on totuttu. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen, joka kuvasi karhuja veden alla.

Kamtšatkan niemimaa itäisimmässä Siperiassa on pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi, yksi maailman suurimmista ja koskemattomimmista erämaa-alueista. Tuliperäisen alueen kesytön luonto teki Gorshkoviin lähtemättömän vaikutuksen ja hän kertoo palaavansa Kamtšatkaan yhä unissaan, vaikka kuvausmaisemat ovat jo vuosia sitten vaihtuneet Venäjän arktisille alueille.

Gorshkovin tämänhetkinen missio on ikuistaa Venäjän villiä luontoa Jäämeren rantaa seuraten idästä länteen. Kahvilan seinillä nähdään, teosta kuvaajaa lähestyvästä ketusta lukuun ottamatta, kuvia Wrangelinsaarelta. Syrjäisellä Wrangelinsaarella, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä Tšuktšimeren ja Itä-Siperian meren välissä, Gorshkov on ikuistanut muun muassa jääkarhuja, mursuja, myskihärkiä, naaleja ja lumihanhia. Asumattomalla saarella on maailman tihein jääkarhupopulaatio ja sadat jääkarhuemot käyvät vuosittain synnyttämässä siellä poikasensa.

Katoavan luonnon suojelu ja sen puolesta puhuminen on tärkeää Gorshkoville, eikä hän kaihda kuvien käyttämistä kannan ottamiseen luonnon puolesta. Kun hän kohtasi Wrangelin upeita eläimiä, jääkarhuja, tunturipöllöjä ja naaleja, neuvostoarmeijan hylätyn tukikohdan siivottomuuden keskellä, hän julkaisi kuvat ja niistä syntyneen julkisen keskustelun myötä aluetta alettiin siivota.

Kotimaassaan Gorshkov on ottanut tehtäväkseen lisätä ihmisten tietoisuutta valtavan maan upeasta luonnosta.