22.03.2016-10.04.2016
Leikin - Siis olen: Myllytullin koulun 9. kuvataideluokkien näyttely
Valvegalleria

Myllytullin koulun 9. kuvataideluokkien ja kuvataiteen valinnaisaineryhmän lopputyönäyttely

Miten leikki piirtää, muokkaa meitä? Luommeko leikin keskellä kuvaa itsestämme, taidoistamme? Miten leikki ohjaa meitä minuksi, meiksi, ryhmäksi? Mitä jos jää leikistä ulkopuoliseksi? Entä millaisia ovat tyypilliset tytöille ja pojille suunnatut lelut? Mitä se kertoo yhteiskunnastamme? Miten leikit ovat muuttuneet kautta aikojen? Millainen leikki vaatii erityisen paljon mielikuvitusta? Loppuuko leikkiminen jossain vaiheessa elämää? Entä missä kulkee leikin ja todellisuuden raja? Milloin leikki ei ole enää leikkiä?

Ihmisen oppimiskykyä voidaan tukea leikkien ja leikkivälineiden avulla. Lelut välittävät arvoja, ihanteita ja asenteita. Niistä voi löytyä tavoiteltavia roolimalleja, kauneusihanteita ja toimintatapoja. Lelujen välittämät arvot kertovat myös yhteiskunnallisista ideologioista ja poliittisista ihanteista. Nykypäivän lelu on usein tuotteistettu markkinoimaan saman tuoteperheen elokuvaa tai sarjakuvaa. Lelut ja leikit tuottavat iloa ja oppimista, mutta ne voivat myös kertoa yllättäviä asioista yhteisöstä, yhteiskunnasta, kulttuurista ja perinteistä.

Myllytullin koulun kuvataideluokat 9A ja 9B sekä 9. luokan kuvataiteen valinnaisaineryhmäläiset ovat kuukausia kestäneen lopputyöprosessin aikana muistelleet omaa lapsuuttaan ja sen leikkejä sekä miettineet millaisia leikkejä löytyy nuoren tai aikuisen elämästä. Nuoret ovat pohtineet ja puntaroineet, mitä leikit ja lelut kertovat meistä ja kulttuuristamme. Kuvalliset lopputulokset ovat värikästä, ajatuksia herättävää, oivaltavaa katseltavaa.

Teoksensa oheen nuoret ovat myös työstäneet portfolio-kirjasen, jossa tekijä kuvailee sanoin, kuvin, luonnoksin ja materiaalikokeiluin teoksensa synnyn ideointivaiheesta valmiin teoksen itsearviointiin asti. Portfoliot avaavat teoksen ideaa ja syntyprosessia näyttelyvieraalle — ja näyttelyvieraat voivat myös halutessaan kirjoittaa kommenttinsa portfolioihin.

Olette lämpimästi tervetulleita tutustumaan näyttelyymme sekä mukaan juhlistamaan näyttelyn avajaisia Valvegalleriassa tiistaina 22.3.2016 klo 18.00!

Lisätietoja Myllytullin koulun kuvataideopettajilta,

Marja-Liisa Kaltila ja Johanna Ollila

marja-liisa.kaltila@eduouka.fi ja johanna.ollila@eduouka.fi 

Avoinna joka päivä klo 10-20
Vapaa pääsy