01.09.2015-13.09.2015
Nanna Saarhelo: How to Imitate Gray Weather
Pohjoinen valokuvakeskus

How to Imitate Gray Weather -näyttelyn valokuvissa seikkailee kuvitteellinen naishahmo, joka reagoi ja yrittää mukautua ympäristöönsä. Performanssimaisista kuvista muodostuu eräänlainen absurdi selviytymisopas. Kuvissa tapahtuva toiminta on pientä, hiukan melankolista mutta sinnikästä sopeutumisen yritystä, joka usein näyttäytyy töksähtelevänä imitaationa. Hahmo lähestyy päämääriään hiukan oudosta näkökulmasta, liian kirjaimellisesti, välillä lapsen- tai eläimen omaisesti.

Kuvauspaikat ovat kauniita mutta anonyymejä. Hauska ja surumielinen kohtaavat, mutta on hankala sanoa mihin yksi päättyy ja mistä toinen alkaa. Imitaatiota tapahtuu myös toisella tasolla: kuvat lainaavat tietoisesti toisista kuvista, maalaustaiteen historiasta ja nykyvalokuvataiteesta. Muun sopeutumisen ohessa siis myös kuvat itsessään koettavat kömpelöllä ja hajanaisella tavallaan kuulua joukkoon, kuvataiteen jatkumoon ja konventioihin. Ne kertovat tutunoloisia tarinoita, mutta sisältävät lisäksi jotain kirpeää: epäkorrektin tai vitsikkään elementin, joka sotkee luentaa.

”Käytän itseäni kuvissa mallina, mutta teokset eivät ole omakuvia sen enempää kuin mikä tahansa valokuva voi olla tekijälleen omaelämäkerrallinen. Kyseessä on improvisaatioon perustuva työtapa, joka vapauttaa hetkessä tapahtuvaa ideointia. Käytännössä juoksen edestakaisin kameran ja kuvan välillä, poseeraamassa ja tarkastamassa jäljen. Jotain tapahtuu noiden kahden position välisellä matkalla. Olen koko ajan liikkeessä, teen nopeita päätöksiä enkä anna syvemmälle kritiikille aikaa ennen kuin kuvaus on ohi. Juoksentelu toimii verryttelynä myös mielelle. Kuvaustilanteesta muodostuu meditatiivinen, ajatuksenjuoksusta virtaavaa: jokainen kiinnostavalta tuntuva idea on kokeiltavissa, ja toiminta niin vauhdikasta etteivät ajatukset ehdi kunnolla kääntyä sanoiksi, vain kuviksi.”

Lue lisää

Näyttely on avoinna joka päivä klo 10 - 20, vapaa pääsy