01.09.2015-13.09.2015
Eija Timonen: Jäisiä Unia
Pohjoinen valokuvakeskus

Taiteilija Eija Timosen Jäisiä Unia tutkii jäätä, sen eri olomuotoja ja symboliikkaa. Kuvat ovat peräisin pääosin järven jäältä Saimaalta, mutta Timonen käyttää jäätä ja sen tuomia optisia keinoja myös studionomaisissa olosuhteissa.

Taiteilija on tallentanut kuviinsa jään ja valon luomia näkyjä, joita ihmissilmä ei jäästä erota. Unenomaiset, mystiset valokuvat leikittelevät perspektiiveillä ja katsoja alkaakin nähdä kuvissa alitajunnasta nousevia hahmoja ja elementtejä. Siinä missä joku näkee jään kuvassa mytologisen hahmon, toinen näkee naudan tai norpan. Tuttu ja outo rakentavat kiehtovan liiton.

”Kameran läpi jääkansi näyttää erilaiselta. Keskitalvella jää muistuttaa kristallia. Se on karkeaa ja geometrista, ja kylmä talven valo rajoittaa väriskaalaa. Usein näkyykin vain mustan ja valkoisen eri sävyjä. Keväällä valonsäteet tekevät jäästä haurasta, ohutta ja särkyvää. Sulaminen alkaa rannalta, kun vesi pääsee pilkistämään sieltä täältä ja tuomaan kuplia jään pintaan. Jään struktuuri vaihtelee koko ajan, sattumanvaraisesti ja kontrolloimatta. Kauneus piilee valon ja struktuurin jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa, kun järvi riisuu hitaasti kauniin kantensa.”

Lue lisää

Näyttely on avoinna joka päivä klo 10 - 20, vapaa pääsy

Opastettu näyttelykierros to 3.9. klo 17. Ennen näyttelyopastusta Valveella elokuvateatteri Studiossa kuullaan Eija Timosen Jään havainnointia ja havaintojen tulkintaa –yleisöluento 3.9. klo 15 alkaen. Lisätietoa: www.photonorth.fi