05.08.2015-28.08.2015
Daniel Nagy: P.P.P. -project
Valvegalleria

Avoinna ma–su klo 10–20
Vapaa pääsy

Avajaiset ti 4.8. klo 18–20

Daniel Nagy (s. 1981, Romania) on valmistunut filosofian maisteriksi Cluj-Napocan Taiteen ja muotoilun yliopistosta vuonna 2006. Vuodesta 2007 hän on asunut ja työskennellyt Oulussa.

Näyttelyn P. P. P. -project keskeinen henkilöhahmo sekä konkreettisesti että symbolisesti on elokuvaohjaaja, kirjailija, esseisti ja journalisti Pier Paolo Pasolini, joka oli sitoutunut vahvasti ja itsenäisesti toisilleen vastakkaisiin aatteisiin: marxismiin ilman puoluetta ja kristinuskoon ilman kirkkoa. Teoriassa vapaassa yhteiskunnassa Pasolinista tuli systemaattisen vainon ja lopulta tapon uhri. Hän toimi julkisuudessa Italian "kerettiläisenä omanatuntona" ja joutui lopulta maksamaan siitä omalla hengellään. Syylliseksi hänen murhaansa yritettiin lavastaa 17-vuotias nuorukainen, mutta todennäköisesti kyseessä oli palkkamurha, jonka toimeksiantajista ei ole edelleenkään selvyyttä.

Näyttelyn teokset tuovat esiin Pasolinin ristiriitaisen monipuolisuuden sekä kuvaavat hänen kauttaan systeemin (demokratia, kapitalismi, kaupallisuus) vastustamista ja sen uhriksi joutumista. Pasolinin kritiikki on ajatonta ja hänen näkemyksensä esimerkiksi siitä, kuinka kaupallisuus latistaa massamedian kautta ihmisen ajattelua, on edelleen ajankohtainen. Näyttelyn keskeinen teema on kuitenkin Pasolinin toiminnan taustalla olevan ideologian (kommunismi) kestämättömyys. Teosten tärkeänä vaikuttimena on Pasolinin vahvasti visuaalinen tuotanto.