01.09.2011-18.09.2011
Sampo Kaikkonen: Altum Silentium
Valvegalleria

17.8. - 18.9.

Avoinna joka päivä klo 10 - 20, vapaa pääsy

Altum Silentium (syvä hiljaisuus) on ikiaikainen, nykykiireessä unohdettu paikka ajatusten tuolla puolen. Tuo hiljainen maailma avautuu Sampo Kaikkosen maalauksissa, jotka poikkeavat nykytaiteen valtavirrasta kerronnallisuudellaan ja tunnelmallisuudellaan.

Maalausten hämyisä tunnelma huokuu vanhojen mestareiden tyyliä, Caravaggion ja Rembrandtin barokin ajan henkeä. Todellisuus sekoittuu surrealismiin luoden omaperäisen kuvamaailman, joka on Kaikkoselle ominaista. Vahvasta symboliikasta huolimatta teokset ovat helposti lähestyttäviä ja niissä on jotain nykypäivän ihmistä liikuttavaa. Taidemaailman kielioppia ei tarvita, teokset ovat tässä ja nyt.

Kaikkonen on tarinankertoja. Hänen teoksensa vetoavat häpeilemättä katsojan tunteisiin. Nämä ominaisuudet sijoittavat Kaikkosen nykytaiteen marginaaliin. Kerronnallisuus ja sentimentaalisuus ovat pikemminkin kitschin kuin taiteen ominaisuuksia.

Kaikkonen lukeutuukin kansainvälisen, institutionalistiselle taiteelle vaihtoehdon tarjoavan Kitsch-suuntauksen edustajaksi. Hän on myös toiminut suuntauksen johtohahmon, norjalaisen Odd Nerdrumin oppilaana ja avustajana.

Kaikkosella on ollut useita yksityisnäyttelyitä ja hän on ollut mukana monissa yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Lisätietoja