28.08.2019-22.09.2019
Erja Kärkkäinen: Luonnostani
Valvegalleria

Erja Kärkkäinen: Luonnostani

Näyttely on samalla hänen viisivuotisjuhlanäyttely. Näiden vuosien aikana hän on pitänyt 26 yksityisnäyttelyä ja ollut mukana yli 20 yhteisnäyttelyssä niin Suomessa kuin ulkomailla. Tulevia yksityisnäyttelyitä on mm. Helsingissä, Kuusamossa, Pietarissa ja Berliinissä sekä hänet on kutsuttu marraskuussa Malesiaan yhteisnäyttelyyn.

Näyttelyssä on mukana myös Kaisu Heikkilän ideoima Unelma kasvaa -yhteisötaideteos ja työpajoja. Teosta on tehty parin sadan tekijän voimien eri työpajoissa eri puolella Oulua. Kärkkäinen on osallistunut työpajoihin Metsolan Kartanossa.

Nykyisin Oulussa asuva Kemijärveltä kotoisin oleva Kärkkäinen on monitaiteilija. Hän on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa käsikirjoittaen ja ohjaten sekä opettaen teatteri-ilmaisua. Tällä hetkellä Kärkkäinen opiskelee kuvataiteen maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa, ja valmistuu ensi keväänä. Siitä lähtien hän on tehnyt myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja. Oman taiteellisen työskentelyn ohella Kärkkäinen ohjaa taidelähtöistä toimintaa eri ryhmien parissa.

Kärkkäinen valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, että ne palvelevat parhaiten kulloistakin teemaa. Uusimmat työnsä hän on tehnyt maalaamalla, mutta hänen tuotannossa on paljon sekatekniikkatöitä.  Luonnostani-näyttelyn teokset ovat valmistuneet pääosin tämän vuoden aikana ja ovat suuria maalattuja akryyliteoksia.

Kärkkäinen maalaa omia tunteitaan ja käsittelee niitä luonnon kautta. Luonnossani-näyttelyn teokset ovat kuvia, miten hän näkee ja kokee luonnon sekä siirtää omia tunteitaan luontokuviksi. Kärkkäistä on aina kiinnostanut kokonaisuuksien takana olevat yksityiskohdat. Teatteriohjauksissaan hän käsitteli pienen ihmisen elämän yksityiskohtia, kohtauksia hänen elämästä. Kuvataiteessa hän zoomaa luonnossa katseensa lähelle eri elementtejä ja antaa omalle mielikuvitukselleen vallan.

Kaikkien teosten lähtökohtana on ollut oliivinvihreä tyhjä taulu. ”Maalasin taulupohjat tummaksi ja sitten menen luolaani. ”Musta tyhjä” tila on teatterintekijälle luonnollinen lähtökohta hahmottaa tulevia asioita. ”Tämä oliivinvihreä vapauttaa minut ja silloin uskallan rohkeasti tuoda pintaan värejä, muotoja ja hahmojakin. Pohjamaalauksen tummasta väristä johtuen teos syntyy sitten kymmenistä värikerrokisista. Valkoinen tyhjä taulu herättää minussa tunteen, että särjen jotain pyhää ja puhdasta.” Teokset ovat abstrakteja maalauksia, vaikka teoksiin pystyy hahmottamaan paikan ja tapahtuman. Tärkeintä Kärkkäiselle on ollut, ettei hän sensuroi ja kiellä itseltään mitään mieleen juolahtavaa. Teoksien värikirjo on suunnittelematon, ja hän on käyttänyt myös värejä, joita ei tavallisesti käytä teoksissaan. Teokset syntyvät kokeilevina prosesseina.

Kärkkäinen on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Oulun taiteilijaseuran jäsen sekä Haukiputaan taideyhdistyksen puheenjohtaja.

 

Näyttelyn avoimet työpajat:

Yhteisötaideteos Unelma kasvaa... materiaalina hamahelmet, aiheena kukka.

Ohjaus: Kaisu Heikkilä, Erja Kärkkäinen

To 5.9. klo 16-19

To 12.9. klo 16-19

To 19.9. klo 16-19