06.11.2010
Tenkkapoo
Poikkitaiteellinen runo-, kuva- ja musiikkiesitys, järjestäjänä Aivohalvaus- ja dysfasialiitto

Tenkkapoo-työryhmä on saanut kiertueelleen Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahan, jonka turvin on ollut mahdollista toteuttaa poikkitaiteellinen runo-, kuva- ja musiikkiesitys kolmella paikkakunnalla. Esitystä tukevat myös ODL ja Respecta. Järjestäjänä on Aivohalvaus- ja dysfasialiitto.  Tenkkapoo nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 Kajaanin Runoviikolla, jonka palautteiden pohjalta syntyi ajatus kiertueohjelmistosta. Sittemmin esityksen nähneet ovat kommentoineet sitä hyvin vahvana tunnekokemuksena.

Lausujina esiintyvät Lea Suopelto ja Veikko Happonen. Molemmat ovat tehneet uraa lausujina, ohjaajina ja arvioijina. Lea Suopelto on toiminut Kainuun lausujien pitkäaikaisena puheenjohtajana Kajaanissa yli kymmenen vuotta sekä esiintynyt yksin ja ryhmissä kymmeniä vuosia. Hänet tunnetaan murremonologien esittäjänä ja monipuolisena lausunnan harrastajana, joka myös itse kirjoittaa runoja. Kisamenestystä on tullut valtakunnallisesta lausuntakisasta ja murteella puhumisen SM-kisoista.  Veikko Happonen kuuluu Suomen Lausujain liiton eturivin taiteilijajäseniin ja hän on pitänyt useita omia lausuntailtoja ja toiminut mm. vuoden nuoren lausujan raadissa tuomarina.

Musiikki-improvisaatiot toteuttaa kuhmolainen maailmanmuusikko Sakari Kukko, jonka monipuolinen soitinmateriaali mahdollistaa erilaisten tunnetilojen ja mielikuvien yhteen liittämisen. Musiikin kautta aistii luonnon läheisyyden, eläinten äänet, ihmisen mielen liikkeet ja arjen äänet.

Luontokuvaaja Martti Solismaa on saanut tunnustusta kuvakavalkadeistaan ja erityisesti lintujen kuvaajana hänet tunnetaan ympäri maata. Martti toimii päivätyössään kuntoutusylilääkärinä. 

Ohjauksesta vastaa helsinkiläinen lausuja ja ohjaaja Iiro Kajas, joka on tunnettu kirjallisuus- ja lausuntaryhmien vetäjä.

Esitys kestää tunnin ja sen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä seuraamaan ja osallistua asiantuntijoiden vetämään paneelikeskusteluun. Virittelemme keskustelua mm. aiheista taiteen merkitys yksilön voimavarana ja taide-esitysten esteettömyydestä.  Asiantuntijoina Oulussa ovat mm. Kulttuuritalo Valveen johtaja Arja Huotari,  kansanedustajaehdokas Anne Huotari, kansanedustajaehdokas Satu Haapanen, perusturvajohtaja Riitta Pitkänen ja ev.lut. seurakunnan edustaja.

La 6.11. klo 15, Valvesali.  Liput 10 € Kumppanuuskeskuksesta sekä Valveen lippumyymälästä.  Avoinna ke -su klo 12 ja 19, esityspäivänä klo 14 - 15