Peking-ooppera


Kaikki perinteinen kiinalainen teatteri on musiikkiteatteria, siksi eri teatterimuotoja kutsutaan länsimaisilla kielillä oopperoiksi. Peking-ooppera syntyi noin kaksisataa vuotta sitten Kiinan pääkaupungissa Pekingissä synteesinä vanhemmista teatterimuodoista ja siksi sitä kutsutaan kiinan kielellä pääkaupungin teatterimuodoksi (jingju). Kyse on siis teatterimuodosta, ei pekingiläisestä teatteritalosta, siksi sen nimikin kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Kiinalaiset näytelmät jaetaan siviili- ja sotilasnäytelmiin. Siviilinäytelmät ovat tavallisimmin rakkaus- tai oikeudenkäyntitarinoita sekä historiaan liittyviä tarinoita. Sotilasnäytelmät puolestaan ovat historiallisista tapahtumista ja erityisesti taisteluista kertovia näytelmiä ja ne sisältävät akrobaattisia kohtauksia.

Kiinalainen teatteri on lisäksi tyyppiteatteria. Ensimmäisen opintovuoden jälkeen näyttelijäopiskelija alkaa opiskella tietyn roolityypin näyttelijäntekniikkaa.

Peking-oopperan pääroolityypit ovat: miesroolit (sheng), naisroolit (dan), maalattukasvoisen näyttelijän roolit (jing) ja klovniroolit (chou). Kustakin pääroolityypistä on tietysti lukuisia alalajeja.
Kullakin roolityypillä on sille ominaiset ilmeensä, eleensä, likkumis- puhe- ja laulutapansa.
Sen vuoksi näyttelijä yleensä pitäytyy koko näyttelijänuransa ajan yhden pääroolityypin ilmaisumuodossa.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlassa helmikuun 13. päivänä voi peking-oopperan eri  roolityyppien näyttelijäntyötä vertailla  Pekingin peking-oopperaseurueen esityksissä, joissa poimitaan herkkupaloja teatterimuodon ohjelmistosta.

Lasipalatsinaukion lavalla voi nähdä peking-oopperan rivisotilaita, mies- ja nais- upseerihahmoja näyttämöhaarniskoissaan, maalattukasvoisia näyttelijöitä paksukorkoisissa "koturnikengissään", erilaisten myyttisten hahmojen muinaisten aseiden käsittelytaitoa, sekä Taivaallisen neidon sirottelemassa kukkia taivaasta maan pinnalle. Näyttämöllä käydään pimeässä huoneessa taistelua kahden nuoren sankarihahmon välillä ja kuullaan lisäksi jokunen aariaesimerkki peking-oopperan laulutavasta. Nähdäänpä vielä kuinka apinakuningas Sun Wukong taistelee menestyksellisesti kokonaista armeijaa vastaan.

 Pekingin peking-oopperaseurueen esityksiä säestää paikan päällä perinteinen teatteriorkesteri.

Lähde: Helsingin kiinalainen uusi vuosi