26.04.2015
Marcel Carné: Les enfants du paradis (Children of paradise | Paratiisin lapset)
Ranskalaisen elokuvan sarja

1945 

182 min  K16, englanninkielinen tekstitys, liput 3 €
 
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1828 Pariisin teatterimaailmaan ja keskittyvät ”Rikosbulevardiksi” nimitetyllä Boulevard Templella sijaitsevaa Funambules-teatteria ympäröivälle alueelle. Hehkeä, karismaattinen ja elämää nähnyt Garance solmii rakkaussuhteen neljään erilaiseen mieheen: miimikkoon, lupaavaan nuoreen näyttelijään, pikkurikolliseen ja rikkaaseen aatelismieheen. Miehet yrittävät kukin tavallaan valloittaa Garancen sydämen. Todellisuudessa Garance rakastaa vain miimikko Baptistea, joka ei uskalla ilmaista hänelle suoraan rakkauttaan. Myös Nathalie, teatterinjohtajan tytär, on rakastunut Baptisteen.

Paratiisin lapset on ranskalainen klassikkoelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1945. Elokuvan on käsikirjoittanut kuuluisa ranskalainen runoilija ja elokuvakäsikirjoittaja Jacques Prévert, jonka runot ovat tuttuja monista ranskalaisista chansoneista. Hänen käsialaansa on mm. Joseph Kosman säveltämä ”Les feuilles mortes ” (”Kuolleet lehdet”). Elokuva tehtiin toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehittäessä Ranskaa. Teoksen tapahtumapaikkana on näennäisesti pariisilainen teatteri 1820-luvulla, mutta siinä nähdään vertauskuvia elämästä saksalaisten miehittämässä Ranskassa. Elokuvan ensi-ilta oli vapautuneen Ranskan merkkitapaus.

Kolmen tunnin mittaista eeposta on sanottu Ranskan vastaukseksi elokuvalle Tuulen viemää. Elokuva on äänestetty vuonna 1993 kaikkien aikojen parhaaksi ranskalaiseksi elokuvaksi, ja vuonna 1995 Académie Européenne luokitteli sen yhdeksi kolmesta vuosisadan elokuvasta.

Su 26.4. klo 12, elokuvateatteri Studio.  Lipunmyynti avoinna ke - su klo 12 - 19, esityspäivänä klo 11.30 alkaen.

Lue lisää sarjasta