08.04.2015
Aleksandr Mitta: Chagall - Malevitsh
Kino Lokakuu

2013 

119 min, englanninkielinen tekstitys, vapaa pääsy

Vauhdikkaassa ja värikkäässä fantasiassa kahden kuvataiteen suurnimen kohtalot kietoutuvat pogromeihin ja punaterroriin syöksyvässä Vitebskissä, missä Mark Chagall toimi taideasiain komissaarina Venäjän vallankumouksen vuosina 1918 – 21. Vaikka opiskelijat suhtautuvat kunnioittavasti Chagallin "maagiseen realismiin", heidän idolinsa nimi on Kazimir Malevitsh, seksikäs futuristi, jonka Chagall kutsuu Vitebskin taideakatemiaan esittelemään suprematistisia teorioita. Rauhanomaisen rinnakkainelon jälkeen kahden taidekäsityksen välille syttyy sota.

Chagall nojaa juutalaiseen kulttuuriin ja kansantarinoihin, kun taas Malevitsh on vallankumouksellisen taiteen lipunkantaja. Hän kohtelee oppilaita kuin sotilaita, joiden pitää putsata vanha kangas ja täyttää se niin kutsutulla nonfiguratiivisella tyhjyydellä. 

Opiskelijat valitsevat nopeasti joukkonsa, onhan "coolimpaa" maalata "Musta neliö" kuin "Rakastavaiset kaupungin yllä", ja Chagall havaitsee kuuluvansa lentävine lehmineen historian roskatunkiolle. Sinne he kuitenkin päätyvät kaikki, niin oppilaat kuin opettajatkin, sillä neuvostososialismia ei maalata pensseleillä vaan pistimellä. Lopulta NKVD:n upseeri on ainoa todellinen taiteilija ja luodinreikä ainoa jäljelle jäävä geometrinen peruskuvio.

Ke 8.4. klo 17, elokuvateatteri Studio

Kino Lokakuun koko ohjelman löydät täältä.