Seikkailupäivä maahanmuuttajanuorten kanssa

Olimme Jennin ja Timon kanssa kiinnostuneita suunnittelemaan kaupunkiseikkailupäivän jollekin ryhmälle. Ensimmäisenä esiin nousi maahanmuuttajanuorten ohjaushanke MANO, joka olikin minulle aikaisemmasta elokuvaprojektista tuttu porukka. Nuorilla maahanmuuttajilla, joilla ei ole muuta perhettä Suomessa, voi olla vaikeuksia sopeutua uuteen kulttuuriin. Uusien harrastusten ja kontaktien löytäminen ei ole välttämättä helppoa, joten heille järjestetty taide- ja seikkailutoiminta on enemmän kuin tervetullutta.

Saimme kesäisen toimintapäivän suunnitteluun mukaan myös Heidin ja tapasimme MANO:n mukavia työtekijöitä, Päiviä ja Mariaa, pari kertaa ennen h-hetkeä. Toimintapäivänä mukana oli melkein koko hankkeen porukka.

Maanantaina (3.6.) oli kuuma hellepäivä, kun kävelin taulun kehykset kainalossa Valveelta Tuiraan. Piirsimme asfalttiin tyhjiä runoparkkiruutuja ja teimme muita valmisteluja, ennen kuin aloitimme yhteisen päivän herkkutarjoilulla. Nuoret jaettiin pareihin ja he lähtivät kartan ja valokuvavihjeiden avulla kiertämään kuudelle eri rastille. Yhdellä pisteellä osallistujat kehystivät ympäristöstä jotain mielenkiintoista tyhjien taulunkehysten kanssa ja niistä otettiin valokuvat. Lisäksi käytettiin omia kehon osia kehyksinä. Toisella rastilla sai näpertää ystävännauhoja, kolmannella tehtiin maataidetta, neljännellä ratkottiin tangrameja (kiinalainen älypeli), viidennellä rastilla kirjoitettiin katuliiduilla runoa ja neljännellä liikuttiin ja leikittiin.

 
Pojat tekemässä lintua maataidepisteellä.
 
Anninan pisteellä ystävysnauhojen sidontaa.
 
Kehystyksessä etsittiin mielenkiintoisia aiheita.
 
Runoparkkiruutuun kirjoitettiin omia ajatuksia.
 

Merjan pisteellä leikittiin peiliä.

 

Päivästä jäi onnistunut ja iloinen mieli. Nuorilla, mutta myös meillä päivän vetäjillä, oli hauskaa puuhailla yhdessä. Toivon jatkossakin yhteistyötä ja kohtaamisia MANO:n kanssa.

 

Virve

 

Kuvat: Heidi Risto