Kirjavia värejä, tunteita ja sanoja Rajani-omakuvakollaasin parissa

Rajani-omakuvakollaasityöpajan ensimmäinen kohdepaikka oli Oulun kaupungin päihdeklinikan huumevieroitusyksikkö. Siellä hoidetaan joko korvaushoidossa tai vieroitushoidossa olevia asiakkaita kahdesta viikosta kuukauteen.Työympäristönä tämän arveltiin olevan kenties haastavimmasta päästä, mutta meistä tuntui hyvältä lähteä vetämään Rajani-pajaa juuri tänne, sillä niin sanotusti ulkopuolelta tulevaa taidetoimintaa ei klinikalla juurikaan ole.

Ensimmäinen tapaaminen työryhmämme ja henkilökunnan kesken oli rohkaiseva. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi ja naurua täynnä oleva puolitoistatuntinen vilahti ohi nopsaan. Henkilökunnan edustaja innostui kysymään työpajamme hinnoittelustakin, sillä hän olisi omien sanojensa mukaan valmis ostamaan vastaavaa toimintaa osastolleen vaikka heti, jos rahoitusta järjestyisi.
Tämä rohkaisi meitä entisestään - tuli tunne, että tämänkaltaiselle taidetoiminnalle todella on tilausta ja tarvetta.

Taiteen ja hyvinvoinnin yhteys alkaa kirkastua ja saada enemmän tilaa myös sellaisissa ympäristöissä, missä taiteen merkitys ja anti kuntoutusprosessissa on ehkä ollut vähemmällä huomiolla.

Koitti lopulta päivä, kun pyöräilimme klinikan pihaan kainaloissamme ruskeaa voimapaperia omakuvarajojen piirtämistä varten. Järjestelimme tilan tanssi- ja liiketyöpajaa varten sopivaksi ja jäimme odottamaan osallistujia.

Molemminpuolisesta alkujännityksestä huolimatta ensimmäinen työpajakerta sujui paremmin kuin hyvin. Kaikki lähdimme hymyissä suin omille teillemme ja saimme osallistujilta lupauksen saapua myös huomenna ”pelleilemään meidän kanssa”.

Sanataidepajoissa olemme esimerkiksi kirjoittaneet runoja, joista on yhdessä väritetty kirjavia runomattoja. Eri aistien kautta havainnoimalla olemme saaneet yllättäviä sanapareja, jotka toteutimme liikkeen kautta. Oheinen kuva on esimerkki tästä. Siinä olemme minä Minna, pajaan osallistuja ja tanssitaiteilija Henna Hanhineva muodostamassa ”levännyt valkoinen hiekkakasa”-sanayhdistelmää. Kulttuurikuriiri ja työpajamme valokuvavastaava Annina Tukia otti kuvan. Naurua riitti myös tällä kertaa.

Nyt kun tiivis viiden kerran kokonaisuus on saatu päätökseen, on arvioinnin aika. Lääkinnällisen hoidon ja keskustelupainotteisen terapian rinnalla taidetoiminta klinikalla on koettu merkittäväksi ja tarpeelliseksi, ja myös tulevaisuudessa perustelluksi toimintamuodoksi muun perushoidon ohella!

Henkilökunnan palautteessa arvioitiin työpajojen vaikuttaneen asiakkaisiin selvästi positiivisella tavalla, ja myös osallistuneet henkilökunnan edustajat kokivat työpajojen olleen virkistävää toimintaa.

Iloista yllättymistä on tapahtunut varmasti jokaisen osapuolen sisimmässä, ja tunnejälkiä jäänyt niin vetäjille kuin asiakkaillekin. Eräskin osallistuja totesi miten ” hyvä on, kun käytte täälläkin ja harmi kun tämä nyt jo loppuu”, toinen raportoi työpajapäivän illan tuntuneen rauhallisemmalta kuin aiemmat illat.  Muistoksi taidepajoista osallistuja saa oman kollaasinsa, johon on todennettuna sana- ja tanssitaiteen tuotokset jokaiselta kerralta.

Kiitollisina ja iloisina jatkamme työtämme voimapaperit kainalossa ja värikortit repussa pyöräillen. Syksyllä Rajani-ryhmä jatkaa taivaltaan mielenterveys,-päihde,- ja syömishäiriökuntoutujien parissa, siihen asti ihanaa kesää taiteen ystäville ja tuleville tuttavillemme!

T. Minna (& Annina & Henna)

 

Kuva: Annina Tukia