Unikudelmia – näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista

www.unikudelmia.fi

 

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksiin voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen vuoden 2017 huhtikuussa ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.

Unikudelmia on ensi kerran esillä kulttuuritalo Valveella Lumotut sanat -sanataideviikkojen ajan 22.4.–16.7.2017, minkä jälkeen näyttely lähtee kiertämään Suomea. 5.8.–2.9. osa näyttelykokonaisuudesta on esillä Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingissä. Syyskaudeksi 2017 Unikudelmia siirtyy Helsinkiin Annantalolle ja sieltä Kotkaan Merikeskus Wellamoon, jossa se on nähtävissä alkuvuodesta 2018.

Unikudelmia-näyttely on Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen 2017 päätuotanto ja osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.