Arkisto 2014: Lumotut sanat kutsuu mukaan keväiselle sanataideretkelle!          

Sanataideviikkojen työpajatarjotin päiväkodeille, kouluille, iltapäiväkerhoille ja oppilaitoksille

5.5.–30.5.2014

Avaa työpajatarjotin pdf-tiedostona tästä tai tutustu työpajoihin alla!

Riimikissa kirmaa kirjasta karkuun. Kulkee, kikattaa, kujeilee – ja kohtaa koko joukon kirjojen kavereita.

Lumotut sanat – Lasten ja nuorten sanataideviikot tuovat Ouluun runojen ja tarinoiden riemua, kun kulttuuritalo Valveelle kasvaa kokonainen kirjamaailma Riimikissa karkuteillä. Hurmaavan värikäs näyttely kietoutuu Karoliina Pertamon kirjakuvitusten ympärille. Pertamo on suomalaisen kuvitustaiteen tuore ja tuottelias huipputekijä, jonka rehevä ja rikas värimaailma miellyttää sekä lapsia että aikuisia.

Riimikissa karkuteillä -näyttely avataan 26.4., ja se on avoinna yleisölle aina 8.6. asti. Valveen sanataidekoulu tarjoaa näyttelyssä maksuttomia tarinamatkoja, sanataideseikkailuja sekä sanataidepajoja päiväkotiryhmille, alakouluille ja lasten parissa työskenteleville sekä alan opiskelijoille. Opastetulla näyttelykierroksella sukelletaan Karoliina Pertamon kuvien maailmaan. Matkalla kohdataan tuttuja klassikkorunoja, kuullaan kiinnostavia kertomuksia kaukaa maailmalta, kurkistetaan aivan uunituoreiden tarinoiden sivuille sekä tutustutaan kuvittajan työhön ja tekniikoihin. Tervetuloa mukaan työpajoihin!

Innostu Riimikissan kirjoista jo nyt – valmista opetusmateriaalia netissä!

Riimikissa karkuteillä nostaa näkyville kotimaisen lastenkirjallisuuden uutuuksia ja klassikkoja: runoutta, kuvakirjoja, romaaneja ja tietokirjoja. Näyttelyn nimikirja on oululaisen Valveen sanataidekoulun vastaavien opettajien kokoama Riimikissa kikattaa – runohetkiä pienille.

Keväinen sanataidematka kannattaa aloittaa tutustumalla ainakin yhteen – miksi ei useampaankin – näyttelyn kirjoista. Valveen sanataidekoulu on suunnitellut jokaisesta näyttelyn kirjasta sanataideharjoitusmateriaalia, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.ILMOITTAUTUMINEN

Kaikki Riimikissa karkuteillä -näyttelyn työpajat ovat osallistujille maksuttomia. Kuhunkin työpajaan mahtuu yksi opetusryhmä kerrallaan. Sanataidekoulu tarjoaa työpajoja näyttelyssä päivittäin 5.5.–30.5. klo 8–20. Kun varaat pajasi pian, voit valita teille parhaiten sopivan ajan!

Työpajoihin voi ilmoittautua 1.4. alkaen klo 9–15 Valveen lastenkulttuurin Minnalle p. 044 703 7546 tai valveen.taikalamppu@ouka.fi.

Lisätietoja

Valveen sanataidekoulu

Anna Anttonen p. 044 703 7541 (anna.anttonen@ouka.fi)

Kati Inkala p. 044 703 7543 (kati.inkala@ouka.fi)

Elina Mäkinen p. 044 703 7549 (elina.makinen@ouka.fi)

www.kulttuurivalve.fi/sanataidekoulu

 
Vinkki! Oulun kaupungin 4.-luokkalaisille voi anoa maksutonta OKKO-kulttuurikyytiä näyttelyssä vierailemista varten!

I Tarinoiden talossa

Tarinamatka yli 3-vuotiaiden päivähoitoryhmille sekä esi- ja alkuopetukseen

Jokin vilahtaa talon taakse. Se on pieni ja takkuturkkinen. Telma höristää salaisuuskorvaansa. Hän haluaisi itselleen juuri tuollaisen lemmikin, mutta Villa-kissa ei uskalla tulla lähelle, sen katse on pelosta tumma. Mila Teräksen Telma ja tarinoiden talo -kirjaan pohjautuva tarinatuokio aloittaa riemukkaan matkan Riimikissa karkuteillä -näyttelyyn. Tuokion jälkeen näyttelyn rapisevat runot ja kirjoista karanneet kertomukset heräävät eloon tarinankertojien opastuksella. Kesto n. 45 min.

II Kujeileva karkumatka

Sanataideseikkailu 3.–6. luokille

Oletko tavannut messinkikuoriaista? Entä tiedätkö miltä näyttää unikone? Mistä unenpää on tehty? Haluaisitko matkalle maailman ympäri? Sanataideseikkailun aloittaa Mila Teräksen Telma ja tarinoiden talo -kirjaan pohjautuva tarinankerrontaesitys. Esityksen jälkeen kirjava karkumatka jatkuu seikkailuretkellä Riimikissan jalanjäljille. Opastetun sanataideseikkailun aikana kuullaan ja innostutaan kirjallisuuden monenkirjavista maailmoista. Kesto n. 45 min.

Vinkki! Jos aika antaa myöten, kannattaa ehdottomasti varata omalle ryhmälle sanataideseikkailun lisäksi myös sanataidepaja. Näin osallistujat pääsevät myös kirjoittamaan itse.

III Kirjava sanataidepaja

Sanataidepaja alakoulun 3.–6. luokille

Unenpää kuljettaa salaperäiseen uneen, runojalat karkaavat uusiin teksteihin, kummalliset kysymykset kiemurtelevat matkaan. Joku istuu puun juurella, kirja kädessään, hievahtamatta. Sanataidepajassa keksitään ja kirjoitetaan, etsitään ja löydetään. Riimikissa karkuteillä -näyttelyn kujeileva kirjamaailma luo innostavan ympäristön omien tekstien kirjoittamiseen. Sanataidepajan sisältö räätälöidään kullekin ikäryhmälle sopivaksi. Kesto n. 45 min.

Vinkki! Jos aika antaa myöten, kannattaa ehdottomasti varata omalle ryhmälle sanataidepajan lisäksi myös sanataideseikkailu. Näin osallistujat pääsevät kuulemaan myös näyttelyn tarinoita.

IV Riimikissa ja muita kertomuksia

Opastettu kierros lasten parissa työskenteleville sekä alan opiskelijoille

Riimikissa karkuteillä -näyttelyn kirjat astuvat ulos kansistaan opastetulla näyttelykierroksella. Löydä Karoliina Pertamon kirjakuvitukset, tutustu Riimikissaan ja muihin näyttelyn henkilöihin ja ilahdu tarinoiden loputtomista ketjuista. Kesto n. 45 min.

V Kieku-kirjailijavierailu omaan luokkaan!

Keväällä 2014 Kieku kietoutuu Lumotut sanat – Lasten ja nuorten sanataideviikkojen teemoihin. Kieku-kokonaisuuksia tarjotaan kaksi, ja tällä kertaa molemmat Kiekut on suunnattu alakouluun: Alkuopetukseen on tarjolla kokonaisuus, jossa paneudutaan Karoliina Pertamon kuvittamiin kirjoihin, ja taiteilijavieraanakin on siis poikkeuksellisesti kirjan kuvittaja. Toinen Kieku-vieras on runoilija Atu Ruotanen, jonka runo-Kieku on tarkoitettu 4.-luokkalaisille.

Projektissa kirjailija vierailee pääsääntöisesti yhdessä luokassa tai opetusryhmässä kerrallaan. Mukaan Kiekuun pääsee yhdestä uuden Oulun koulusta 2–3 luokkaa/opetusryhmää.

Etusijalla Kiekuun ilmoittautuessa ovat koulut, joissa projekti ei aikaisemmin ole vieraillut. Kokonaisuus on osallistujakouluille täysin maksuton. Ilmoittaudu Kieku-kokonaisuuteen suoraan Anna Anttoselle (etunimi.sukunimi@ouka.fi) 2.4. alkaen. Tarkemmat aikataulut sovitaan mukaan tulevien opettajien kanssa erikseen.

Näin kulkee Kieku:

I Kieku-kirjat kouluun

Sanataideopettaja vierailee luokissa, esittelee Kieku-kokonaisuuden ja tuo Kieku-kirjoja koululle. Lisäksi on toki mahdollista kartuttaa koulukirjaston valikoimaa ja hankkia koululle omia Kieku-kirjoja.

Sanataideopettaja avaa Kieku-projektit viikoilla 15 tai 16. Tarkempi aika sovitaan omien opettajien kanssa.

II Lukupuuhissa

Koululuokan tehtävänä on tutustua vierailevan kirjailijan tuotantoon, lukemalla ainakin yksi ennalta sovittu teos.

III Sanataideopettaja koulussa

Valveen sanataidekoulun opettaja vierailee luokissa ennen kirjailijaa. Tunnilla tehdään sanataideharjoituksia juuri luettuun kirjaan liittyen. Sanataidevierailun tarkoituksena on pohjustaa tulevaa kirjailijavierailua siten, että siitä tulisi mahdollisimman mielekäs sekä oppilaille että kirjailijalle.

Sanataideopettaja vierailee luokissa viikoilla 16, 17 tai 19 . Tarkempi aika sovitaan omien opettajien kanssa.

IV Kirjailija koulussa

Kokonaisuuden kolmantena osiona vuorossa on kirjailijan vierailut koulu(i)ssa. Vierailut toteutetaan yhteen koululuokkaan kerrallaan, jotta kirjailijalla ja oppilailla olisi mahdollisuus aitoon vuorovaikutukseen. Taiteilija Karoliina Pertamo vierailee Kieku-kouluissa pe 25.4. ja runoilija Atu Ruotanen pe 9.5. Tarkemmat ajat sovitaan luokkien omien opettajien kanssa.

V Elämyksellinen taidematka Riimikissa karkuteillä -kuvitusnäyttelyyn Kulttuuritalo Valveelle (viikot 19–22)

Kevään 2014 Kieku-projektin kirjat on valittuKaroliina Pertamon kuvittamien lastenkirjojen joukosta. Tämän vuoksi Kiekun loppuhuipennuksena on luokan elämyksellinen taidematka Pertamon kuvitusnäyttelyyn Valvegalleriaan. Matkaoppaana retkellä on jo tutuksi tullut sanataideopettaja! Matkakulut Kulttuuritalo Valveelle on (mahdollisten omien kirjahankintojen lisäksi) ainoa kuluerä, joka Kieku-projektista aiheutuu koululle.

VI Kirjat elävät koulussa

Tarkoituksena olisi, että kirjailijan tuotanto jäisi elämään koulussa myös Kieku-projektin jälkeen. Sanataidekoulun opettaja ja luokkien oma(t) opettaja(t) voivat suunnitella yhdessä, millä tavalla kirjoja voisi käsitellä lisää. Koska samasta koulusta mukana on 2 ryhmää, opettajilla on mahdollisuus suunnitella kokonaisuuksia yhdessä. Myös kirjailija voi halutessaan olla mukana ideoinnissa. Kirjojen elämää voi jatkaa esimerkiksi erilaisilla kirjoitusharjoituksilla, suuremmilla projektikokonaisuuksilla, musiikki/kuvataideprojekteilla jne.