Taidetestaajat

Kulttuuritalo Valve koordinoi valtakunnallista Taidetestaajat-suurhanketta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Hankkeessa kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset viedään taiteen ja kulttuurin pariin syksystä 2017 alkaen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa hanke koskettaa yhteensä noin 6200 nuorta vuositasolla. Hanke kestää kolmen lukuvuoden ajan vuoteen 2020 saakka.  

Pohjois-Pohjanmaan taidelaitoksista hankkeen ensimmäiselle lukuvuodelle 2017–2018 mukaan valittiin Oulun kaupunginteatteri, Oulun Musiikkijuhlat sekä Oulun taidemuseo. Kainuussa kahdeksasluokkalaisia ottavat vastaan Kulttuuriosuuskunta G-voima/Vaara-kollektiivi sekä Routa – Kajaanin Tanssin Edistämisyhdistys. Näiden lisäksi maakuntiin tuodaan kaksi esitystä, jotka järjestävät Tanssikaari ry/Compañia Kaari & Roni Martin Ylivieskassa ja Red Nose Company ry. Kuusamossa. Omassa maakunnassa sijaitsevan kohteen lisäksi vieraillaan yhdessä valtakunnallisessa taidelaitoksessa, joka sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Jokainen nuori saa taide-elämyksen siis kahdesti.

Taidelaitoskäynnin lisäksi Taidetestaajat-kokemukseen kuuluvat ns. etkot ja jatkot, jotka mukana oleva taidelaitos myös järjestää. Hanke on siis enemmän kuin käynti teatterissa, museossa tai konsertissa. Mielenkiintoista ei ole ainoastaan teos tai näyttely, vaan myös kaikki se, mitä taustalla tapahtuu. Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Kokemuksen jälkeen kanavat ovat auki nuorten ajatuksille, oivalluksille, tunteille ja mielipiteille. Hankkeessa arvostetaan nuoren omaa kokemusta innostua, vaikuttua, ärsyyntyä, inspiroitua tai närkästyä taiteesta ja kulttuurista.

Tämän lisäksi tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan myös sellaista taidetta, johon moni ei muuten saa kosketusta. Taidetestaajat näyttää nuorille myös miten omia tunteita voi ilmaista eri tavalla. Hanke tarjoaa koululaisille ikimuistoisen taide-elämyksen, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen.

Hankkeessa taidelaitokset ja taiteilijat saavat nuorelta yleisöltä suoraa palautetta. Sen avulla ne voivat lisätä nuorille suunnattua tarjontaansa. Parhaimmillaan koulun ja taidelaitoksen välille syntyy pysyvä yhteistyö. Kaikille kulttuurin kokijoille taidetestaajien palaute tarjoaa tuoreen näkökulman vanhoihin klassikoihin ja taiteen ajankohtaisiin ilmiöihin.

Historiallista suurhanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden. Hanke maksaa oppilaiden ja opettajien matkat ja pääsyliput. Taidetestaajat tavoittaa kolmen lukuvuoden aikana valtakunnallisesti yhteensä lähes 200 000 kahdeksasluokkalaista ja heidän opettajaansa. Hankkeen budjetti on yhteensä 15–20 miljoonaa euroa. Taidetestaajat on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

 

Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta täältä.

Lisätietoja:

Anne Pelttari

aluekoordinaattori, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

Taidetestaajat-hanke

pohjois-pohjanmaa@taidetestaajat.fi

p. 040 647 3891