Mediataide, radio ja elokuva

 

Soundeja ja efektejä -radiokuunnelmapaja

Luokka-aste: 5.-9.lk, lukio
Kesto: 6 x 45 min/ryhmä, kolmessa osassa
Ryhmän koko: max. 12 oppilasta
Ohjaaja: Virve Ahola

Tarvittavat materiaalit ja tila:
Äänieditointiohjelmalla (Esim. Audacity) varustettu tietokone jokaiselle 2-3 hengen ryhmälle
(Ohjelman voi ladata osoitteesta: http://audacity.sourceforge.net/)

Pajan alussa tutustutaan kuunnelman historiaan ja tekoprosessiin. Kuuntelemme erilaisia kuunnelmia ja tutustumme radion kuunnelmatarjontaan (Yle 1, Radioteatteri). Esimerkkien jälkeen oppilaat ideoivat, käsikirjoittavat, äänittävät ja editoivat pienryhmissä oman kuunnelman.

Pajassa opitaan mikä on radiokuunnelma ja miten se syntyy. Tavoitteena on oppia tarinan muodostusta, käsikirjoittamista, äänitekniikkaa ja editointia. Oppilaiden käsitys radiotyöskentelystä laajenee. Ensimmäisellä kerralla tehdään käsikirjoitus, toisella äänitetään ja viimeisellä kerralla editoidaan.Radioreportterit

Luokka-aste: 5.-9. lk, lukio
Kesto: 4 x 45 min/ryhmä, kahdessa osassa
Ryhmän koko: max. 12 oppilasta
Ohjaaja: Virve Ahola

Tarvittavat materiaalit ja tila:
äänieditointiohjelmalla (Esim. Audacity) varustettu tietokone jokaiselle 2-3 hengen ryhmälle
(Ohjelman voi ladata osoitteesta: http://audacity.sourceforge.net/)

Radioreportterit – työpajassa tutustutaan radion juttutyyppeihin, opetellaan radiohaastattelun tekemistä ja tehdään oma radioreportaasi. Oppilaat suunnittelevat, äänittävät ja editoivat 2-5 minuutin mittaiset radiojutut. Työskentely tapahtuu 2-3 hengen pienryhmissä.

Työpajan tavoitteena on oppia radiotoimittamisen alkeita, haastattelutaitoja, äänitekniikkaa ja editointia. Työpaja kehittää myös ryhmätyöskentely- sekä keskustelutaitoja. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan radion juttutyyppeihin ja tehdään haastatteluharjoituksia sekä suunnitellaan radiojutun sisältö. Toisella kerralla tehdään haastattelut ja juonnot sekä editoidaan ja kuunnellaan valmiit jutut.Interaktiivinen elokuva

Luokka-aste: 5.-6. lk, yläaste, lukio
Kesto: 6x45 min, jaettuna 3 x 90min eri päiville
tai yksi kokonainen päivä
tai 2x90 min ja osa 3. toteutetaan itsenäisesti koulussa oman opettajan johdolla (ohjaaja lähettää valmiin dvd:n koululle)
Ryhmän koko: max. 24
Ohjaaja: Jukka Marjusaari

Tarvittavat materiaalit:
Rekvisiittaa
Ohjaaja tuo videokamerat ja kannettavat tietokoneet editointia varten 

Pajan tavoitteet ovat dramaturgian hahmottaminen ja abstraktin ajattelun kehittäminen erilaisten valintojen avulla. Lisäksi oppilaat oppivat elokuvakerronnan perusteita, kuvamaan, näyttelemään ja koostamaan elokuvan valmiiksi DVD:ksi. Elokuvan katseluvaiheessa kannustetaan katsojaa aktiiviseksi passiivisen sijaan. Työpajan aikana valmistetaan interaktiivinen elokuva, jossa katsoja voi vaikuttaa mitä tapahtuu seuraavaksi ja miten elokuva päättyy (neljä erilaista loppukohtausta).

Osa 1. Lämmittely, tarina ja käsikirjoitus (90 min)
Osa 2. Elokuvan kuvaukset (90 min)
Osa 3. DVD:n koostaminen ja elokuvan katselu, keskustelu (90 min)Mykkäelokuvatyöpaja

Luokka-aste: 4.-6. lk., yläaste, lukio
Kesto: n. 5x45 min, yhdessä tai kahdessa osassa
Ryhmän koko: 4 pienryhmää, yhteensä n. 12–24 oppilasta
Ohjaaja: Juha Koivukangas

Tarvittavat materiaalit: 
Rekvisiittaa
Ohjaaja tuo videokamerat, jalustat ja kannettavat tietokoneet editointia varten 

Pajan tavoitteena on tuoda varhaista elokuvahistoriaa oppilaille tutuksi ja samalla opettaa elokuvailmaisun perusteita. Oppilaat valmistavat pajan aikana oman mykkäelokuvan. Elokuvan tekovaiheiden aikana oppilaat oppivat elokuvakerronnan perusteita, näyttelemistä, videokuvausta, videoeditointia sekä musiikin käyttöä elokuvan tunnelman luomiseen. Työpaja painottaa näyttelemisessä elekieltä käyttävää ilmaisua ja sopii sen puolesta mainiosti myös vaikkapa ilmaisutaidon opiskelijoille.

Työpajan lopuksi pidetään luokassa ensi-ilta, jolloin katsotaan kaikkien ryhmien valmiit elokuvat. Kouluille lähetetään työpajan jälkeen valmiit elokuvat DVD-levyllä.Liikkeen kuvaaminen

Luokka-aste: 3.-6. lk., yläaste, lukio
Kesto: n. 5x45 min, yhdessä tai kahdessa osassa
Ryhmän koko: max. 24
Ohjaaja: Joni Saastamoinen

Tarvittavat materiaalit:
Videotykki
Ohjaaja tuo muut tarvittavat laitteet ja välineet.

Työpajassa tutkitaan liikkeen kuvaamisen mahdollisuuksia ja erikoisuuksia. Liikkeen kuvaaminen voidaan oppilaiden kiinnostuksen kohteiden ja taitojen mukaan yhdistää tanssimiseen, liikuntaan, yleiseen liikkeeseen sekä esim. jalkapallopelin pelaamiseen tai vaikka skeitti-/lumilautailuvideoihin. Kuvaamisessa keskitytään havainnoimaan esim. rajauksen, kuvakulman ja kohteen etäisyyden vaikutusta liikkeen kuvaamiseen.

Työpajasta on erilaisia vaikeusasteita eri-ikäisille ryhmille ja eri tarpeisiin.
1. Kouluryhmät 3.-6. lk. Kesto: 3x45min
2. Kouluryhmät 7.-9. lk. +lukio Kesto: 6x45 min kahdessa osassa (sisältää editoinnin)
3. Ryhmät, joilla tanssiesitys tai muu kuvattava teos on jo valmiina tai ryhmällä on liike muutoin helposti tuotettavissa: yksi kerta, 3-6 oppituntia teoksesta ja ryhmän tarpeista riippuen.