Virve Ahola

Dokkari – Luovaa todellisuutta

Dokumenttielokuvapaja yläluokille ja lukiolaisille


Sisältö:
Pajassa tutustutaan dokumenttielokuvan historiaan ja tyylilajeihin. Katsomme lyhyitä näytteitä eri dokumenttielokuvista. Käymme läpi nykypäivän tunnettuja suomalaisia dokumenttielokuvia ja niiden tekijöitä. Tutustumme dokumenttielokuvan tuotantoprosessiin minun elokuvani kautta. Katsomme ohjaamani teoksen Juuret Sinkissä, jonka tekemisestä kerron tarkemmin. Pajan aikana oppilaat tekevät ryhmissä oman dokumenttielokuvan. Ensin synnytetään idea, josta tehdään käsikirjoitus. Sen jälkeen kuvataan ja editoidaan. Jokainen ryhmä tarvitsee editointiohjelmalla (esim. Windows Movie Maker) varustetun tietokoneen. 

Tavoite: Pajan tavoitteena on tutustua dokumenttielokuvaan. Haluan saada nuoret innostumaan enemmän myös dokkarista fiktiivisen elokuvan rinnalla. Pajassa opitaan, mitä dokumentin tekoprosessiin kuuluu. Käytännön taitoja (kuten kuvaus ja editointi) voi hyödyntää myös myöhemmissä projekteissa.

 


Taiteilija koulussa -hanke Oulussa from Taiteilija Koulussa on Vimeo.


Soundeja ja efektejä -radiokuunnelmapaja

Sisältö: Pajassa tutustutaan kuunnelman historiaan ja tekoprosessiin. Kuuntelemme erilaisia kuunnelmia ja tutustumme radion kuunnelmatarjontaan (Yle 1, Radioteatteri). Kerron kuunnelman tekoprosessista ja käytän esimerkkinä omaa radiokuunnelmaani, josta soitan pätkiä. Pajassa opetellaan äänitekniikkaa ja ääniefektien tekoa. Oppilaat ideoivat, käsikirjoittavat, äänittävät ja editoivat ryhmissä oman kuunnelman. Jokainen ryhmä tarvitsee äänieditointiohjelmalla (esim. Audacity) varustetun tietokoneen.

Tavoite: Pajassa opitaan mikä on radiokuunnelma ja miten se syntyy. Tavoitteena on oppia tarinan muodostusta, käsikirjoittamista, äänitekniikkaa ja editointia. Lapset ja nuoret oppivat hallitsemaan äänen käyttöä ja muodostamaan äänellä eri efektejä. Oppilaiden käsitys radiotyöskentelystä laajenee.

 

Kuunnelma, Knuutilankangas 5 A from Taiteilija Koulussa on Vimeo.

Kuunnelma, Kaukovainio 6 B from Taiteilija Koulussa on Vimeo.