Oskari-gaala 2019

Lasten ja nuorten tekemille elokuville myönnetyt Oskari-palkinnot jaettiin 16. kerran kulttuuritalo Valveella. Loppukilpailuun oli selvinnyt 18 elokuvaa noin 200 elokuvan joukosta. Gaala järjestettiin 38. Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. 

Tänä vuonna palkinnot menivät Lahteen, Vesilahdelle ja Ouluun. Yleisöäänestyksessä annettiin yli 2000 ääntä. 

Gaalan ohjelmasta vastasi Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukion draamaopiskelijat. Housebändinä musisoi Fusion 5.  

Gaalassa palkittiin Elämäntyö-Oskarilla Valveen elokuvakoulussa pitkään harrastustoiminnassa mukana ollut Roni Liedes. Elämäntyö-Oskari myönnetään elokuvakoulun entiselle harrastajalle, joka on osoittanut sitoutumista ja kiinnostusta elokuvaharrastamiseen usean vuoden ajan.

Oskari-kilpailun 2019 tuomaristo koostui neljästä lapsituomarista ja kahdesta aikuistuomarista. Tuomarit olivat Matias Huotelin (11v), Robert Granat (13v), Aino Ylinärä (10v), Arttu Ylinärä (12v), Sampo Puoskari (aikuinen), Veli-Matti Ural (aikuinen). 

 

Tuomariston valitsemat kuusi palkittua elokuvaa:

Lux Aeterna, tekijät: Saimi Räty, Ella Vedenpää, Saana Tikkanen, Veeti Kainulainen, Aino Jaakkola, Tiia Tuomaala
Hieno elokuva, joka ammentaa mykkäelokuvien kuvastosta ja ilmaisusta. Nuorten tekemäksi elokuvaksi sekä aihe että toteutus ovat valtavirrasta poikkeavia. Omaperäinen ja rohkea toteutus. Näytteleminen silmillä ja vartalon liikkeillä toimi ja luo elokuvaan persoonallisuutta. Taiteellinen elokuva!

Talon tumma puoli, tekijät: Aada Manninen, Alvar Forsblom, Elsa Taanila, Jessica Jokela, Johannes Swift, Niilo Mäki, Oliver Pajala  
Elokuvassa on hyytävääkin hyytävämpi tunnelma! Nuoresta iästään huolimatta elokuvantekijät versioivat yhtä kauhuelokuvan alalajia todella onnistuneesti. Kuvasto ja kerronta on heillä hallussa. Tuomariston sanoin: ”pelottava, täyttä kauhua lol XD.” Tehokkaat efektit ja musiikki luovat hyperjännittävän tunnelman. Pelottava elokuva, jota on ollut varmasti hauska tehdä!

Ronkaisen viimeinen tapaus, tekijät Jaakko Leinonen, Mari Grönstrand, Josefiina Lehtiniemi, Roope Kontio, Niilo Vuopala
Tässä elokuvassa on kerrassaan erinomaiset näyttelijät. Elokuva on taitava kunnianosoitus film noir -genrelle. Kaunis mustavalkoinen elokuva, missä hienot kuvakulmat kruunaavat kerronnan. Ajankuvaus on oivaa ja osuvaa – tiskaajan kumihanskoja myöten. Käsikirjoitus on taitavasti tehty ja on täynnä nokkelia kielikuvia. Huumori on lisätty onnistuneesti tarinaan. Elokuva on niiiiiiin hauska! Ronkainen on rautaa!!!!

Pikku-Kaapon pirulliset metkut, tekijät: Sofia Bossuyt, Olivia Kivistö, Richard Li, Viljami Loponen, Silja Vahter, Eetu Äyri
Tuomariston sanoin: ”tässä elokuvassa on hauskaa komediaa”. Päänäyttelijä tekee hienoa työtä ja näyttelijäntyö on muutenkin hyvää. Huomattavan hyviä elokuvallisia ratkaisuja kuvakerronnassa. Käsikirjoitus on täynnä luovuutta ja mielikuvitusta. Mainiota työtä! 

Banaanien vallankumous, tekijät: Vesilahden yhteinäiskoulun 8. luokat
Itse tehty musiikki ansaitsee erityismaininnan. Tunnusmusiikki on täydellinen korvamatobiisi. Myös äänisuunnitteluun on satsattu. Animaatiossa on hienosti toteutetut hahmot. Elokuva käsittelee ajankohtaista ja vakavaa aihetta hauskan tarinan kautta. Sitä on mukava katsoa. Hieno kokonaisuus!

Pelin sisällä, tekijät: Vieno Riekkinen, Alisa Keränen, Olka Korpierkki, Toni Lukkarinen, Rosa Roden
Tässä elokuvassa on sekä hyvät näyttelijät että hyvä ja mielenkiintoinen aihe. Peliaiheen mukaisesti elokuvassa on hienosti käytetty liikuntasalin välineitä tasohyppelykohtaukseen sekä FPS-kuvausta käytäväosiossa. Näkee, että pelien estetiikka on hyvin tekijöiden hallussa. Tuomariston mielestä elokuvassa on ”paljon hyvää toimintaa!”             

Alakoulusarjan yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti Banaanien vallankumous. Yläkoulusarjan ylivoimainen yleisöäänestyksen voittaja oli Ronkaisen viimeinen tapaus. Oskari-kilpailun erityiskunniamaininta myönnettiin Aseman koulu 4A-luokan Koulukummitus-elokuvalle.

 

Katso kilpasarjoja täällä

Kilpasarjat

ALAKOULUSARJA 
kesto: 40 min
  YLÄKOULUSARJA
kesto 40 min

1. LUKITTU KIRJASTO 
Hiukkavaaran koulu, Oulu 

 

1. KOSTO
Elokuvan mestarikurssi, Lahti

2. HAAMUASEMA
Animaatioseikkailu Animoi, Oulu

 

2. LUX AETERNA
Elokuvaklubi Kolina, Oulu 

3. YSTÄVYYTTÄ ETSIMÄSSÄ 
Elokuvaklubi Pikseli, Oulu

 

3. TURVAA VAILLA
Seinäjoen lyseo, Seinäjoki

4. SINISEN DELFIININ SYNTYMÄPÄIVÄ
Tuhatta ja sataa -animaatiokerho, Oulu

 

4. TRUMPIN TYÖHUONEESSA SATTUU JA TAPAHTUU
Animaatioseikkailu Animoi, Oulu 

5. PIKKU-KAAPON PIRULLISET METKUT
Elokuvan mestarikurssi, Lahti

 

5. TALON TUMMA PUOLI
Elokuvaklubi Pikseli, Oulu

6. TÄYDELLISET
Ahlaste Tuupi, Ahlainen 

 

6. KAKSI SIELUA
Elokuvan Masterclass, Oulu 

7. BANAANIEN VALLANKUMOUS
Vesilahden yhtenäiskoulu, Vesilahti

 

7. RONKAISEN VIIMEINEN TAPAUS
Elokuvaklubi Kolina, Oulu

8. PELIN SISÄLLÄ
Hintan koulu, Oulu 

   

9. PIENI, RUMA IHMISPOIKANEN
Animaatioseikkailu Animoi, Oulu

   

10. KISSOJA JA SAUVOJA
Elokuvan mestarikurssi, Lahti

   

11. PUPUJEN ELÄMÄÄ
Animaatioseikkailu Animoi, Oulu

   

 

 
 
 
Lisätiedot kilpailusta ja gaalasta:

Tommi Nevala
tuottaja
Valveen elokuvakoulu
044 703 7547
etunimi.sukunimi@ouka.fi