VIVA ESPAÑA!

Medianomi Hilkka Kauhanen Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta suorittaa opintoharjoittelunsa Espanjassa Fuengirolan Aurinkorannikolla syksyllä 2010. Hänen harjoittelunsa päätavoitteena on yhdistää medianomin ammatissa hankkimansa osaaminen opettajuuteen. Toisena tavoitteena hänellä on kehittää kykyään työskennellä eri ikäisten ihmisten parissa, ja soveltaa pedagogiikkaa kohderyhmän tarpeisiin sopivaksi. Yhteistyötahoja ovat Sofia-opisto, Valveen elokuvakoulu ja Oulun yliopisto.

Harjoittelun aikana Hilkka Kauhanen suunnittelee ja toteuttaa yhteistyössä Sofia-opiston ja Valveen elokuvakoulun kanssa media- ja elokuvakasvatuksellisia työpajoja ja lyhytkursseja. Työpajat pitävät sisällään lyhytelokuvien teon ohjaamisen Taikalamppu-metodilla tai esi- ja alkuopetukseen suunnatun Videopensseli-harjoituksen vetämisen. Lyhytkurssien sisältönä ovat käsikirjoitus, dokumenttielokuva ja fiktiivinen elokuva. Sisällöt tarkentuvat kohderyhmän mukaan.

Hilkan matkaa ja kuulumisia voi seurata tällä sivustolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escuela Finlandesan/ Colegio Finlandesan kuviskerhossa valmistunut
Prinsessa ja fakiiri (tekijät: Lila Kauhanen, Pepita Mäki-Soini, Saini Taveras)

 

 

Espanjan Aurinkorannikolla, Sofia-opiston Taikalamppu-kurssilla 5.11. 2010 valmistuneen elokuvan Tekevälle sattuu...  ovat tehneet Rauha Korhonen, Sirpa Närhi, Laura Pippuri.

 

Hasta luego!

Kolme kuukautta Espanjassa hurahti sukkelaan. Taikalamppu-metodi taipui kaikenikäisten iloksi ja animaatioihin paneuduttiin antaumuksella. Videopenssellilläkin napattiin ympäristön kuvioita ja värejä haltuun, mutta kaikkein pienimmistä mukavinta oli päästä itse kuvaan.

Muutoin elokuvat ja animaatiot puhukoon puolestaan :)

 

 

10.11. Elokuvat valmistuvat

Olen onnistunut saamaan elämäni täällä niin kiireiseksi, jotta en ehdi koneella istua saati koostaa tehtyjä elokuvia. Taikalamppu-elokuvia on syntynyt pienten ja isompien kanssa. Nyt työn alla ovat animaatiot.

 

27.10. Kiirettä pitää ja elokuvaa pukkaa

Teen nykyään 6 päiväistä työviikkoa ja juoksen kamera kainalossa Los Pacosin ja Los Bolichesin väliä. Siinä juostessa saa onneksi nauttia vähän auringostakin. Kolme Taikalamppu-elokuvaa ja yksi animaatio odottaa koostamistaan. Lukion kuviskurssin kanssa kuvataan uutisia.

Nyt pitää taas juosta. Hasta luego!

 

9.10. Elokuvakerhon syksyn ensi-ilta

Vedän lauantaisin Cine Sofia -nimellä kulkevaa elokuvakerhoa. Karmeasta säästä huolimatta (Kyllä Aurinkorannnikollakin sataa!) paikalle tuli mukavasti katsojia. Ikähaarukka oli 6 -vuotiaasta yli 70 vuoteen. Muy bien!

7.-12.10. Yhtä juhlaa

Arkea on sekoittanut Feria: 7.10. oli Fuengirolassa vapaapäivä kaupungin suojelupyhmimyksen Pilarin neitsyen Rosarion kunniaksi. Suuri feria-alue muuttui huvipuistoksi, jossa juhlaa riitti 5 päivää. Feriat huipentuivat 12.10., joka on espanjalaisuuden päivä. Feria-aikana ihmiset pukeutuivat ihan oikeasti!

 

6.10. Ovet ovat auki

Sofia-opistolla vietettiin avoimien ovien päivää ja syyskauden avajaisia. Tupa oli täysi. Huhhuh! Ilokseni huomasin, että tieto oli levinnyt ja minua osattiin kysellä, jos en näkyvillä ollut.

5.10. Taikalamppu on sytytetty

Suomalaisen koulun kuviskerhossa oli tällä kertaa suloisesti sekaisin ala-asteen ja lukion porukkaa. Sekaannuksista viis: improvisaatiot suoritettiin yhteisesti varsin mallikkaasti. Tarinoita varten jakaannuttiin kahteen leiriin. Juonipalajastuksia en tietenkään tee! Ferialoman jälkeen käynnistyvät kuvaukset ja sitten päästään ihailemaan ensimmäisiä Taikalamppu-elokuvia Espanjassa.

 

 

2.10. Videopensselit heilumassa

Lauantaina otimme videopensselit käteen Suomikoulussa. (Suomikoulu on maassa syntyneille tai pitkään asuneille lapsille ja tarkoituksena on oppia tai ylläpitää suomen kielen taitoa.) Ryhmäni koostui eläväisistä 5-8 -vuotiaista neidoista. Tutkimme videopensselin avulla muotoja. Evästauon ja keinumiseen jälkeen etsimme isompien kanssa alkukirjaimia ja pienet nappasivat pensseleihinsä värejä.

Yksi videokamera oli kovalla käytöllä. Malttamattomia kuvaajia rauhoittelin antamalla still-kameran, jolla he napsivat kuvia työn touhusta. Tulipa samalla dokumentoituakin :) Ensi launataina on Ferialoma, mutta sitten jatketaan animaatiolla saman ryhmän kanssa!

 

20.9.  Hola!
Koska kurssit eivät ole vielä käynnistyneet kunnolla, minulla on ollut aikaa asettua ja ihmetellä ympäristöä. Olenkin jo oppinut muutamia hyödyllisiä seikkoja: Siesta on todellista. Useat kaupat ja virastot sulkevat ovensa iltapäivällä pariksi kolmeksi tunniksi. Fiksut ihmiset myös viettävät siestaa, eivätkä yritä kävellä itseään läkähdyksiin helteellä. Huvittavia tilanteita aiheuttaa se, että ulkonäöltäni uppoan hyvin paikallisväestöön ja espanjalaiset turisit tulevat kysymään neuvoja kaupungilla. No entiendo (en ymmärrä) onkin nykyinen iskulauseeni. Nyt helpottaa, koska espanjalaisiltakin on kesäloma ohi.

Kuva Hilkan kotinurkilta Fuengirolan Aurinkorannikolla.

 

 

3.9. Helle on hirmuinen ja lamaa aivotoiminnan!
Suomalaista koulua lukuunottamatta muut koulut ovat vasta aloittamassa lukukauttaan, joten siksikin on hiljaista.  Sofia-opistolla on messutyyppiset syyskauden avajaiset 6.10 ja minäkin menen sinne poytää pitämään.

 

1.9. Buen viaje!
Hyvää matkaa! Elokuvakoulun mediaope Antti ja tuottaja Tommi lastasivat Hilkalle eväiksi kasakaupaupalla materiaalia: uutis-, mainos-, dokkaripajamateriaalia sekä Taikalamppu- ja Videopensseli-menetelmän oppaita. Lisäksi Espanjaan lähti koosteita oululaisten lasten tekemistä animaatioista ja muista lyhytelokuvista. Elokuvakoulu goes Espanja!!!