Koulujen elokuvaviikko


Elokuvaviikon omille sivuille tästä linkistä.

Tedote 10.10.2016
Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin menestyksekkäästi
 
Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin lokakuun ensimmäisellä viikolla 3.-7.10.2016. Elokuvaviikkoon osallistuttiin kouluissa ympäri maata, verkkosivustoa käytettiin aktiivisesti 50 paikkakunnalla.
 
”Tämän vuoden elokuvaviikko onnistui tavoitteiden mukaisesti. Osallistujamäärä kasvoi viime vuoteen verrattuna, kun laajennettiin toimintaa lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenten kotipaikkakunnille. Ensi vuonna tavoitteena on jälleen kasvattaa osallistujamäärää ja laajentaa valtakunnallisesti uusille paikkakunnille. Unelmana on, että jonain päivänä elokuvaviikko tavoittaa kaikki Suomen koulut.”, kertoo elokuvaviikon koordinaattori Anna Asplund.
 
Kaikille avoin teemaviikko rohkaisi opettajia ja oppilaita kohtaamaan elokuvan taiteena, kulttuurina ja kielenä. Viikon aikana oppilaat katsoivat kotimaisen elokuvan klassikoita, tekivät elokuvia ja käyttivät videokameraa oppimisen välineenä toiminnallisilla teematunneilla. 
 
Elokuvaa ei tarvitse unohtaa elokuvaviikon jälkeenkään, koska sivusto tehtävineen on käytössä ympäri vuoden. Tarjolla oleviin sisältöihin voi tutustua elokuvaviikolla ja palata niiden pariin sopivan tilaisuuden tullen. Tehtäviä on useisiin eri oppiaineisiin liittyen. Myös elokuvan tekemiseen on työpaja-ohjeita.
 
Koulujen elokuvaviikkoa vietetään jälleen ensi vuonna 6.-10.10.2017.
 
Mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa ovat Valveen elokuvakoulu, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti(KAVI), Koulukino ry ja Lastenkulttuurikeskusten liitto.

 

Tiedote 21.1.2016
Koulujen elokuvaviikko ”pistää lukujärjestykset uusiksi” ympäri Suomen vuonna 2016

Valveen elokuvakoulun koordinoima Koulujen elokuvaviikko -hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 20 000 euron rahoituksen vuodelle 2016. Elokuva-aiheinen teemaviikko on suunnattu kaikille Suomen perusasteen 3. ja 8. luokille ja sitä vietetään tänä vuonna lokakuussa 3.-7.10.2016.

Ensimmäistä Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin onnistuneesti

Noin 1000 oppilasta 50 pilottiluokassa Hämeenlinnassa, Oulussa ja Vantaalla vietti vuonna 2015 lokakuun alussa kaikkien aikojen ensimmäistä Koulujen elokuvaviikkoa. Viikon aikana elokuvaan oli mahdollista tutustua tutkien, kokien ja itse tehden.

Elokuvaviikon ohjelmistoon kuuluivat kotimaiset klassikkoelokuvat Pekka ja Pätkä puistotäteinä ja Pojat. Elokuvat upposivat nuoreen yleisöön hyvin, ja niitä käsiteltiin tunneilla monipuolisesti valmiiden oppimateriaalien avulla.

Luokissa tehtiin myös aikamatka elokuvaan nykyaikaisesti tableteilla. Yksi suosituimmista elokuvaviikon tehtävistä oli kuvata oma Lumière-elokuva. Ensimmäisistä elokuvista muotonsa lainannut mustavalkoinen mykkäelokuva saa tehtävänannon mukaan kestää vain 45 sekuntia, eikä kameraa tule liikuttaa kuvauksen aikana.

Elokuvaviikolla oppilaiden mielestä ylivoimaisesti hauskinta oli omien Taikalamppu-menetelmällä kuvattujen elokuvien tekeminen. ”Kuvatessa sai käyttää paljon omaa mielikuvitusta”, kertoivat Hämeenlinnan yhteiskoulun 4A-luokan oppilaat. Opettajat kertoivat elokuvaviikon tuoneen uutta intoa ja ideoita elokuvakasvatukseen. Suuri merkitys onnistumisen kannalta oli Valveen elokuvakoulun tarjoamalla opettajille suunnatulla Elokuvaviikon starttipaketilla, jonka aikana teemaviikon keskeiset menetelmät, tekniikka ja sisällöt tulivat opettajille tutuiksi.

Elokuvakasvatusta kaikkiin kouluihin

Koulujen elokuvaviikon tavoitteena on tuoda elokuvakasvatusta laajasti kouluihin. Elokuva kohdataan viikon aikana taiteena, kulttuurina ja kielenä, mikä antaa monipuolisen kuvan elokuvasta ilmiönä uuden perusasteen opetussuunnitelman oppimistavoitteiden mukaisesti. Mukana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Koulukino ry, Lastenkulttuurikeskusten verkosto ja Valveen elokuvakoulu.

Lisätietoja:
Minea Taivalaho
koordinaattori, Koulujen elokuvaviikko -hanke
Valveen elokuvakoulu
p. 0447037549
minea.taivalaho(at)ouka.fi
 


TIEDOTE (tammikuu 2015):

Koulujen elokuvaviikko tuo elokuvakasvatuksen osaksi peruskoulujen opetussuunnitelmaa

Oulussa, Hämeenlinnassa ja Vantaalla on käynnistynyt Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema Koulujen elokuvaviikko -hanke. Hankkeen aikana rakennetaan ja pilotoidaan elokuvaviikon malli, joka pyritään valtakunnallistamaan kaikkiin Suomen ala- ja yläkouluihin. Elokuva-aiheinen teemaviikko tukee elokuvan kulttuuriperinnön siirtymistä uusille polville ja kehittää oppilaiden kulttuurikompetenssia elokuvakasvatuksen keinoin.

Koulujen elokuvaviikon aikana pilottipaikkakuntien 3. ja 8.-luokkien oppilaat pääsevät katsomaan kotimaisia elokuvaklassikoita, tutustuvat elokuvaan teemaoppituntien avulla sekä käyttävät videokameraa oppimisen välineenä ja kuvaavat itse oman lyhytelokuvan. Koulujen elokuvaviikkoa vietetään ensimmäisen kerran Oulun, Hämeenlinnan ja Vantaan pilottikouluissa viikolla 41 5.-9.10.2015.

Koulujen elokuvaviikko -hankkeen vastuuorganisaatio on oululainen Valveen elokuvakoulu. Muita yhteistyökumppaneita ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Koulukino ry, Lastenkulttuurikeskusten verkosto, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX ja Vantaan kaupungin Lasten Taidetalo Pessi.