Menetelmäoppaat

Elokuvakasvatuksen käsikirja

Elokuvakasvatuksen käsikirjassa elokuvakasvatusta tarkastellaan kolmesta näkökulmasta, jotka ovat tutkitaan, koetaan ja tehdään. Pedagoginen malli on tuttu valtakunnalliselta Koulujen elokuvaviikolta, jonka aikana oppilaat havainnoivat ympäristöään, katsovat ja analysoivat elokuvia sekä tekevät omia mestariteoksiaan.

Lataa käsikirja

Pieni trikkiopas elokuvataikureille

Pieni trikkiopas elokuvataikureille esittelee neljä yksinkertaista illuusiota, joita voi helposti tehdä pelkän videokameran avulla. Oppaan avulla niin aloittelevat elokuvantekijät kuin jo hieman pidemmälle ehtineet konkarit pääsevät kokeilemaan hauskoja kuvallisia illuusioita. Kun valjastaa käyttöön runsaasti mielikuvitusta ja luovuutta, voi lopputulos olla huikea trikki, jota muut katsovat suu auki ihmetellen.

Lataa trikkiopas

Kaupunkisinfonia

Millaista elämää kaupungissa on? Mistä kaupungin olemus muodostuu? Korttelit, kadut, aukiot, viheralueet, kauppapaikat, torit ja vesistöt ovat rakennuspalikoita kaupunkikuvan muodostumisessa. Opas esittelee Kaupunkisinfonia-työpajan toteuttamisen vaihe vaiheelta. Lähtökohtana on lähiympäristön havainnointi eri teemojen näkökulmasta. Teemoja ovat mm. kaupungin kulttuurihistoria, arkkitehtuuri, ihmiset, luonto, liikenne ja kestävä kehitys.

Lataa Kaupunkisinfonia-opas

Aikamatka elokuvaan 
- Elokuvan historian oppimateriaali peruskouluille ja lukioille

 


Aikamatka elokuvaan -materiaalin tarkoituksena on perehdyttää aikamatkaajat elokuvataiteen ja -kerronnan keskeisiin vaiheisiin seikkailemalla läpi elokuvan historian ensimmäisten vuosikymmenten. Materiaalin keskeisenä osana ovat lyhyet harjoitukset, joiden avulla tutustutaan elokuvakerronnan perusasioihin sekä elokuvan historian eri vaiheisiin, tekijöihin ja teorioihin. Materiaali on suunniteltu käytettäväksi perusasteen ja toisen asteen opetuksessa sekä opettajien täydennyskoulutuksessa. Yksittäiset aikakaudet ja harjoitukset voidaan erottaa kokonaisuudesta omiksi oppitunneikseen. Vastaavasti materiaali voi kokonaisuudessaan toimia esimerkiksi kokonaisen elokuvakurssin sisältönä.

Lataa Aikamatka elokuvaan -opas

 

Meidän dokkari - yhteisöllisen dokumenttielokuvan menetelmä

 

Meidän dokkari -opas esittelee helpon tavan tehdä omia dokumenttielokuvia ryhmän, esimerkiksi koululuokan, kanssa. Menetelmä on suunniteltu siten, että jos aihe valitaan lähiympäristöstä, niin valmis noin kymmenminuuttinen elokuva syntyy ryhmän voimin noin 14-18 tunnissa. Opas sisältää johdannon dokumenttielokuvaan, selkeitä tehtävänantoja ja hyödyllistä taustatietoa kenelle tahansa dokumenttityöpajan vetäjälle.

Lataa Meidän dokkari -opas 

 

Opas Taikalamppu-menetelmään
- Oivaltavaa käytännön dramaturgiaa elokuvatyöpajoihin

Opas Taikalamppu- menetelmään valmistui keväällä 2005. Se on saatavissa sekä painettuna että sähköisessä muodossa. Painettua opasta voi tilata Valveen elokuvakoulusta hintaan 20€/10kpl. Lisätietoja ja tilaukset: tuottaja Tommi Nevala, etunimi.sukunimi@ouka.fi 

Sähköisen version oppaasta voit ladata tietokoneellesi painamalla tästä. Sen lukeminen onnistuu esimerkiksi ilmaisella Acrobat Reader -ohjelmalla. Englanninkielisen version voit ladata halutessasi tästä.

 

Videopensseli-menetelmäopas
- Muoto-, väri- ja kirjainoppia videokameralla

 

Videopensseli-menetelmä on mediakasvatuksellinen työväline, jonka avulla ympäristöä tutkitaan, tarkastellaan ja havainnoidaan videokameran välityksellä. Menetelmä sopii esi- ja alkuopetukseen ja sen avulla voidaan tuoda mediakasvatuksellisuutta matematiikan, kuvataiteen ja äidinkielen opetukseen.

Lataa Videopensseli-opas

Katso Videopensseli-menetelmän opetusvideo

Painettu menetelmäopas on julkaistu vuoden 2009 lopussa. Sitä voi tilata Valveen elokuvakoulusta hintaan 20€/10kpl. Lisätietoja ja tilaukset: tuottaja Tommi Nevala, etunimi.sukunimi@ouka.fi

 

Hittivideo-menetelmäopas
- Opas musiikkivideotyöpajan järjestämiseen

Hittivideo-työpajassa tehdään musiikkivideoita luovalla ja hauskalla tavalla. Pienryhmät valitsevat oman videoitavan musiikkikappaleen Hittivideon musa-arkistosta, jonka jälkeen musiikin synnyttämät tunteet ja mielikuvat kuvataan musiikkivideoksi. Hittivideo-menetelmä on Valveen elokuvakoulun ja Valmistamo-hankkeen kehittämä työpajamalli, jota voidaan hyödyntää kouluopetuksen lisäksi myös nuorisotyössä.

Lataa ja kuuntele Hittivideo-biisit Hittivideo-sivustolta.

Siirry tästä Hittivideo-sivustolle


Leffamestareiden animaatio-opas esi- ja alkuopetukseen

Leffamestareiden sirkusaiheinen animaatiopajamalli soveltuu esi- ja alkuopetukseen. Oppaan tarkoitus on antaa virikkeitä oman animaatioprojektin suunnitteluun ja toteutukseen.

Lataa Leffamestareiden animaatio-opas

Esimerkkianimaatio löytyy Valveen elokuvakoulun Leffamestarit-sivulta